Ж

Живописта винаги е била в центъра на разбирането и дефинирането на понятието изкуство. Секция „Живопис“ от своето създаване, след преструктурирането на СБХ на секционен принцип през 1945, до ден днешен е най-голямата, представителна и активна структура в СБХ. Нейната дейност винаги е онагледявала творческата активност в широките проявления на този род изкуство в национален мащаб.


Е-бюлетин

image

Небесни образи. Изложба на Надежда Кутева

Традиционните иконографски схеми са основата, върху която Надежда Кутева изгражда своя философски и емоционален възглед за вековните им връзки с българската народопсихология, с празниците, обредите и тези на съвремието. В тях умело, с характерната за творчеството ѝ образна убедителност тя вплита редица нови елементи, символи, вметки и сюжети като знаци на нашето време.
image

Изложбата на Станимир Желев

От първата самостоятелна изложба на Станимир Желев в софийската галерия „Александър“ са минали почти 30 години. И това е път, извървян осмислено и самостоятелно. Авторът не е назовал темата на своята изложба. Но ние можем да го направим.
image

Голямото завръщане на Христо Берберов (1875 – 1948)

Изложбата и монографичното издание „Отзвуци. Христо Беребров и неговото наследство“, посветени на художника и реализирани в партньорство с Фондация „Цанко Лавренов“, целят да извадят и заслужено да поставят името Христо Берберов сред известните имена на български художници, творили в началото на ХХ век.
image

Нено Белчев: Художнико, отрежи езика си!

Изложбата „Художнико, отрежи езика си!“ е част от проекта „Покажи ми езика си!“ и е втората част от една поредица от рисувани книжки. В пространството на галерия „Depoo“ Нено Белчев представя някои от включените рисунки, които са и в бъдещия не-филм.
image

Уроци по хармония. Йордан Парушев

Фондация „Йордан Парушев“ и галерия „Арте“ със съдействието на проф. Станислав Памукчиев открояват контурите на образа на Йордан Парушев чрез балансирано селектирана препратка към творческото му битие. Без претенции за изчерпателност „Пренасяме живота“ маркира доминантната роля на хартията в артистичната еволюция на художника.
image

Мими Добрева. Да разгадаеш пейзажа

Увлечението и стремежът за близост с тайнството на природата са естествена потребност за Мими Добрева. Тя общува със заобикалящата я среда, водена от онази вътрешна светлина, която предрешава откровеното съдържание на нейната живопис, винаги дълбоко осмислена, преживяна и усетена.
image

Изложба на Калина Тасева

Бургаската галерия „Пролет“ представя творби на един от доайените на българското изобразително изкуство – Калина Тасева. Изложбата, включваща голямоформатни и няколко камерни картини – пейзажи, натюрморти, портрети, голо тяло, рисувани от 1987 досега, е подчертано цялостна като пластическа изява.
image

140 години Майстора и Националната награда за живопис

На 1 февруари 2022 се навършиха 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора. В светлината на честването и с празничната приповдигнатост на този необикновен ден в кюстендилска художествена галерия по традиция бе връчена и Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“.
image

Морфология на пространството

Изложбата е идеен проект на галерия „A&G Art Meeting, Халамян&Хорнман“. Една от основните цели, залегнали в тяхната политика, е осъществяване на международен културен диалог, популяризиране на съвременни творци и намиране на пресечна точка между изкуствата – визуално изкуство, музика, литература.
image

Изложба на Наташа Ноева

Изложбата на Наташа Ноева в Севлиево е първата ѝ самостоятелна среща с публика, а конкретен повод за това е наградата от конкурса „Създаваме заедно“ по случай 85 години „Идеал стандарт – Видима“.
image

Закрити полета. Изложба на Станислав Памукчиев

Творбите на Станислав Памукчиев са силно критични към света, в който живеем, завладян от бързата консумация на образи и ценности. В същото време те разгръщат широкия диапазон от изразни средства и образи, с които авторът е работил през последните десетилетия.
Албена Петкова / Малко преди полунощ

В началото III. Млади български художници

„В началото III“ е трето издание от инициативата на мецената Тодор Стайков за подпомагане реализацията на млади художници до 35 г. Проектът цели да стимулира творчески процеси, да активира и остойности най-качествените, креативни и иновативни търсения в живописта и скулптурата. Журито селектира и обедини творби в широк стилов диапазон. В изложбата участват 43-ма автори.
Изглед от изложбата

Духът на материята в изложбата на Ивайло Попов

Настоящата изложба на Ивайло Попов стои в традициите на асамблажа от периода на информела, на т.нар. нео-дада от средата на 50-те години и донякъде на попарта. Можем да видим влияние от испанската абстрактна школа.
Станислав Памукчиев / Докосване

Монолози – рисунки в изолация. Изложба на Станислав Памукчиев

Изложбата представя част от рисунките, произведени от Станислав Памукчиев в домашната му кухня през месеците на принудителна изолация – лабораторно-монологична ситуация. Монолог, определен от него като екзистенциално напрегнат.
image

Erewhelse. Проект на Ив Тошайн

Между класическите колони на сградата на Военното издателство в София висят националните флагове на България, Европейския съюз и Австрия. Проектът, който Ив Тошайн реализира през октомври 2020 в галерия Monev Contemporary, е наречен „Erewhelse“.

Портфолио

Николай
Янакиев
image

Портфолио

Васил
Василев - Vaso
image