- | София прес
Галерия (4)

Галерия-книжарница „София прес“
Вернисаж:  9 май (понеделник), 17:00 – 19:00 часа

В новата си изложба Юлиана Текова прави своеобразно художествено проучване за света през последните две години.


+++


Юлиана Текова за изложбата си

Това, което ме провокира от самото начало на тази пандемия, беше новата визия на действителността ни. Промяната беше бърза и неочаквана. Нови думи и медицинска терминология навлязоха във всекидневието и предизвикаха въображението ми – дезинфекция, дистанция, първа линия, триаж, ковид отделения, болници, апаратура за обдишване, инхалатори, ваксини, маски, икономическа криза, заграждения, дезинформация и т.н. Новите условия, правила и представи за околната среда, новите мерки, социалните изменения, новият медицински речник, тиражиран в медиите, създаде усещане за дистопична реалност, която много от нас отказваха да приемат. Светът вече не беше същият.

Привидното забавяне на времето, което съпътстваше пандемията, обаче се оказа измамно. Междувременно набра сила и дигиталната Метаверсия на света – дублираната паралелна реалност, вписваща се удобно в противоепидемичните мерки. Адаптацията към тази действителност се оказа исторически момент на глобално предизвикателство, без да знаем, че това е само началото на поредица от градиращо тревожни събития.

  • Юлиана Текова / от изложбата
  • Юлиана Текова / от изложбата

Краят (дали?) на пандемията се припокри с началото на нещо доскоро немислимо –  война в Европа. За втори път в рамките на две години светът се промени внезапно и радикално. Медийният поток от изображения, кадри, видеа и коментари буквално за един ден премина от медицинска във военна тематика.

Названията на ковид мутациите се замениха със звучните имена на ядрени оръжия. Кадрите с хора в медицински защитни облекла преминаха в кадри на военни, разрушения и ужас. Всичко това поставя като че ли началото на една нова политическа и мисловна реалност, която тепърва ще се развива.

Въпреки усещането, че времето и сгъстените събития през последните две години изпреварват по скорост „бавността“ на живописта като изразно средство, произведенията в тази изложба са реакция на случващите се резки промени в живота ни.


+++


За авторката

Юлиана Текова е родена в София. Завършва СУ „Свети Климент Охридски“. Учи в свободна академия „Жул Паскин“, в Ателие 19 при проф. Николай Майсторов. От 2009 до 2011 завършва бакалавърска и магистърска степен, специалност „Живопис“ в Националната художествена академия. През 2017 защитава докторска степен – катедра „Живопис“, НХА, София. От 2008 участва в редица групови изложби в София, в т.ч. и в залите на СБХ – Шипка 6 и „Райко Алексиев“, в Париж, Виена, Венеция, Триест. Куратор и участник в изложба и проект „Не-места на утопията“ 1 и 2 (2018 и 2019); „Автопортрети в женски род“ (София, галерия „Стубел“). Участва в международни онлайн проекти и изложби.