Бюлетин типове
image

Кръговрат. Изложба на Николай Бузов

В една от залите на галерията на Съюза на българските художници е подредил самостоятелна изложба Николай Бузов. Художникът ни поднася избрана колекция от свои творби, която обхваща различни периоди от неговото творчество, както и една част от най-новите му платна, обединени под мотото „Кръговрат“.
image

1974, 1979 – в ателието на Любомир Далчев

На 11 ноември 1974 година художничката Евгения Христова посещава ателието на Любомир Далчев. По време на тази среща тя има възможността да запише негови мисли за изкуството и творческия процес. Снимките, които публикуваме, вече са в архива на СБХ, подарени от Евгения Христова. Благодарим!
image

Димитър Николаев. Портрет на художника

Примерът, който той обича да повтаря, е с играещото дете, което с пръчка оставя кривулица в пясъка, без още да осъзнава, че тя е началото на изкуството. Това кратко, лишено от философски претенции верую съдържа целия Димитър Николаев. Така чисти и първични са неговите изразни средства – глината и нарисуваната следа.
image

С оригинален талант и характер. За изложбата „Морски чудовища и...“ на Светозар Бенчев

Сега, на прага на своята 60-годишнина, в галерия „Академия“ Светозар Бенчев споделя с нас някои от последните си творби. Предизвиква ни да проникнем в неговия свят, насочва мислите ни към съдбите на визуалното, а и по-широко към човека, времето и пространството и формите, които те приемат в новия XXI век.
image

СБХ – представителство Сливен. От началото, нататък

В средата на 90-те години, след период на драстични промени в икономическата и културната политика на държавата, в Дружеството на художниците – Сливен се оформя група от личности, изискващи висок професионализъм и легитимност към творческата общност на града.
image

Майстора в Националната галерия

Две изложби, посветени на 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров – Майстора, бяха открити в Националната галерия – „Образът на Майстора“ в Квадрат 500 и „Майстора и Родно изкуство“ в Двореца. Куратор на изложбите е Иво Милев.