Бюлетин типове
image

Небесни образи. Изложба на Надежда Кутева

Традиционните иконографски схеми са основата, върху която Надежда Кутева изгражда своя философски и емоционален възглед за вековните им връзки с българската народопсихология, с празниците, обредите и тези на съвремието. В тях умело, с характерната за творчеството ѝ образна убедителност тя вплита редица нови елементи, символи, вметки и сюжети като знаци на нашето време.
image

Изложбата на Станимир Желев

От първата самостоятелна изложба на Станимир Желев в софийската галерия „Александър“ са минали почти 30 години. И това е път, извървян осмислено и самостоятелно. Авторът не е назовал темата на своята изложба. Но ние можем да го направим.
image

Голямото завръщане на Христо Берберов (1875 – 1948)

Изложбата и монографичното издание „Отзвуци. Христо Беребров и неговото наследство“, посветени на художника и реализирани в партньорство с Фондация „Цанко Лавренов“, целят да извадят и заслужено да поставят името Христо Берберов сред известните имена на български художници, творили в началото на ХХ век.
image

Пътуването като вдъхновение. За изложбата „Един ден в картини“

Пътуването на група художници от секция „Монументални изкуства“ в Мелник е претворено в картините им, подбрани и обединени от куратора и участник в изложбата Венера Константинова под мотото „Един ден в картини“.
image

Уроци по хармония. Йордан Парушев

Фондация „Йордан Парушев“ и галерия „Арте“ със съдействието на проф. Станислав Памукчиев открояват контурите на образа на Йордан Парушев чрез балансирано селектирана препратка към творческото му битие. Без претенции за изчерпателност „Пренасяме живота“ маркира доминантната роля на хартията в артистичната еволюция на художника.
image

Мими Добрева. Да разгадаеш пейзажа

Увлечението и стремежът за близост с тайнството на природата са естествена потребност за Мими Добрева. Тя общува със заобикалящата я среда, водена от онази вътрешна светлина, която предрешава откровеното съдържание на нейната живопис, винаги дълбоко осмислена, преживяна и усетена.