Новини

 • image

  Напусна ни Стефанка Колева (1944 – 2024)

  Стефанка Колева е известна с работата си в областта на художествения текстил. От 1970 година се занимава със стенен килим. Нейни творби са в различни обществени пространства – държавни учреждения, хотели, летище и др. Участвала е в много изложби за художествен текстил и дизайн.

  Опелото ще се отслужи на 25 юни 2024, вторник, от 11 часа в храм „Преображение Господне“, кв. Лозенец, София

 • image

  Напусна ни Иван Димов (1943 – 2024)

  Професор Иван Димов оставя богато наследство – освен личното му творчество, и многобройни студенти и последователи, на които е предал своите идеали в изкуството.

  „Иван Димов черпи образни елементи и внушения от един богат и наситен със съкровени значения и смисъл микрокосмос, едновременно отминал и актуален със силата на емоционалната памет. Това е сферата на чистите пориви и на неподправения интерес, когато детето се вглежда с открити очи във всичко, което го заобикаля. Той пресъздава цикличността на природните ритми, на единството на човека и природата, на духовната спойка между тях, на състоянието на дълбока емпатична връзка между Аза и Всемира.(проф. Чавдар Попов)

 • image

  Босилеград в цвят / 2024 – международен пленер

  Международният пленер за живопис „Босилеград в цвят 2024“ ще се проведе от 14 до 21 юли 2024 в град Босилеград, Западни покрайнини. Участват 16 художници от България, Северна Македония, Черна гора и Сърбия. 

  Организаторите канят художници от България да се включат в пленера. 

 • image

  Пленер „Шуменско плато“ / 2024

  От 28 август до 5 септември 2024 ще се проведе 15-ото издание на Национален пленер по живопис „Шуменско плато“. Целта на провеждането на пленера е обмяната на опит и създаването на ползотворни творчески контакти на художници от различни градове на страната, опознаване на културно-историческото и архитектурното наследство на Шумен, природните му забележителности и по-конкретно Природен парк „Шуменско плато“ , както и ...

 • image

  Национално триенале „Мостове“ – Габрово 2024

  Националното триенале, което се провежда в гр. Габрово, е изложба за съвременна живопис на тема „Мостове“.
  Организира се на всеки три години. През месец ноември 2024 ще бъде третото издание.
  В Национално триенале „Мостове“ могат да участват художници с живописни произведения, посветени на темата, които приемат условията на този статут.

  Заглавието включва два аспекта:

  • Във философски аспект – мостът е израз на вечното желание на човека да преодолява, да покорява, да опознава, да свързва. Следствие на стремежа му за противопоставяне на деления, граници, бариери, пропасти.
  • Във втория аспект моста се разглежда като едно от най-значимите съоръжения, построени от човека. Той е по-значим и устойчив от къщите и по-свещен от храмовете, защото е по-достъпен. Принадлежи на всички независимо от възраст, народност, раса, религия и е еднакъв за всички. Преодолява разстояния, построен там, където се кръстосват най-много човешки нужди и съдби.

 • image

  Представяне на книгата „Пейзажът стана моята съдба. Здравко Александров (1911 – 1998)“

  На 19 юни, сряда, от 18:30 часа в ретроспективната изложба на Здравко Александров на Шипка 6 ще бъде представена книгата „Пейзажът стана моята съдба. Здравко Александров (1911 – 1998)“ с автор Марияна Аврамова. Двуезичното издание е оформено от Светла Георгиева-Монхард, преводач на английски език е Ралица Стефанова. Монографията представлява изследване на житейския и творчески... 

 • image

  Конкурс за творчески престой в Сите де-з-ар, Париж, през 2025

  Целта на конкурса е да бъдат избрани 12 художници, членове на СБХ, за двумесечна резиденция в Cité internationale des arts, Париж, за календарната 2025 година.

   

 • image

  Напусна ни Пеньо Пенев (1953 – 2024)

  Любим преподавател, доцент, художник и емблематична фигура за Великотърновския университет, доц. Пеньо Пенев е свързал живота си с университета от 1979. Той е роден във великотърновското село Сушица. Завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“ в класа на проф. Александър Поплилов. Работи в областта на графичния дизайн, плаката, живописта, монументалните изкуства, сценографията и пространственото оформление.

 • image

  Отличие „Златно перо“ за 2024

  В навечерието на 24 май, Деня на българската азбука, просвета и култура, за 29-и път се състоя тържествената церемония за връчване на отличията „Златно перо“. 24-ма изтъкнати представители на българската литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино и журналистика ще получат изящна златна брошка във формата на писец, изработена от 24-каратово злато. Сред лауреатите са проф. Аксиния Джурова, културолог и изследовател в областта на историята на изкуството, Надежда Кутева, художник,
  Иван Русев, скулптор, Кирил Мескин, скулптор...