Новини

  • image

    Напусна ни Виолета Василчина (1945 – 2024)

    Виолета Василчина е най-авторитетният изкуствовед и специалист в областта на приложните изкуства, с безценен принос в изкуствоведческата дейност и научните изследвания в България. Работи в Института за изкуствознание при Българска академия на науките, има многобройни публикации в научни и популярни издания и участия в международни симпозиуми. Член на СБХ, секция „Критика“.

  • image

    Финализиране на сесията за приемане на нови членове в СБХ / 2024

    Уважаеми колеги, съгласно условията за приемане на нови членове, след разглеждане на кандидатурите по секции предстои утвърждаване на новите членове от Управителния съвет на СБХ, който ще се събере на 25 април. Веднага след това кандидатите ще могат да вземат творбите си. Списъкът на приетите ще бъдe публикуван в сайта на СБХ на 26 април.

  • image

    Конкурс за туристическо лого и слоган на Варна

    Община Варна обявява конкурс за Проект за концепция за графична визия на туристическо лого и слоган на град Варна. Конкурсът е за създаване на графична визия на туристическо лого и слоган, които да символизират и комуникират туристическия потенциал на дестинация Варна с приложимост в различни комуникационни канали. Целта е утвърждаване на бранд Варна и повишаване на разпознаваемостта на дестинацията на туристическия пазар чрез изготвяне на концепция на графична визия на туристическо лого и слоган, които да асоциират визията на дестинацията.

  • image

    Международен конкурс и фестивал на комикса / Белград 2024

    Международният фестивал на комикса Salon Stripa, SKC Belgrade ще се проведе от 26 до 29 септември 2024.

    Краен срок за кандидатстване в конкурса: 10 юни 2024

  • image

    100 години от рождението на Лили Вермут – честване

    На 9 април 2024 от 18:00 часа в галерия „Академия“, София, ще се отбележат 100 години от рождението на Лили Вермут, изключително интересен художник и личност. Лили Вермут е завършила живопис при Дечко Узунов. Работила е в много сфери на изобразителните изкуства и като една от първите академични художници за текстилната промишленост.

    Организатори на честването са семейството ѝ, Художествената академия и секция „Текстил“ на СБХ.

  • image

    Аделина Филева с Орден на изкуствата и литературата степен Офицер

    Връчване на Ордена на изкуствата и литературата степен Офицер на г-жа Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия, от Н. Пр. Жоел Майер, посланик на Франция в България. Сряда, 3 април 2024, 18.00 ч., в Резиденцията на Франция. Освен редовната подкрепа за Европейската нощ на музеите, ангажираността на г-жа Аделина Филева в популяризирането и открояването на творци, които олицетворяват мостовете между нашите две страни, има значително въздействие върху българската публика и доведе до някои много добри сътрудничества, като изложбите на дуото Пиер и Жил през 2008 г, за която бяха създадени два портрета на Силви Вартан специално за изложбата в София, „Жул Паскин, от Видин до Париж“ през 2013, „Кристо 80-годишнина“ през 2015 и изложбата, посветена на чешкия фотограф Йозеф Куделка, „Изгнания“, реализирана от Център Помпиду през 2019.

  • image

    Откриване на изложбата „Красимир Русев. Time after time“

    На 2 април 2024 в зала „Райко Алексиев“ беше открита изложбата „Красимир Русев. Time after time“. Разгледайте галерията със снимките от откриването!

  • image

    Общо събрание на СБХ / 29 март 2024

    Управителният съвет на Сдружение с нестопанска цел „Съюз на българските художници“ (с решение по протокол № 29 от 25.01.2024) на основание чл. 26, ал. 3 от ЗЮЛНЦ Свиква Общо събрание на Сдружението на 29 март 2024 (петък) от 10:00 часа на адреса на управление в гр. София, ул. „Шипка“ 6, в изложбената зала на етаж 1, при следния дневен ред:

    Приемане на бюджет на СБХ за 2024 година.

  • image

    Откриване на изложбата „Лили Чаушева и Михаил Чаушев. Истина беше…“

    На 26 март 2024 в зала 1A на  СБХ – Шипка 6 беше открита изложбата „Лили Чаушева и Михаил Чаушев. Истина беше…“ Разгледайте галерията с фотографии от откриването!

    фотограф: Виолета Апостола – Лети