Информация

И

Международното биенале на графиката във Варна е основано 1981 и продължава успешно да събира в новите си издания едни от най-изявените графици от цял свят. Главни организатори през годините са Община Варна, Министерство на културата и Съюза на българските художници. Всички издания са съпроводени с каталози на участниците, които се превръщат в референция за развитието на графичното изкуство по света през първите две десетилетия на XXI век. 

Форумът е продължение на Националното графично биенале през 1979, проведено във Варна. Инициативата е на Стоимен Стоилов, председател на групата на художниците във Варна, и на Христо Нейков, секретар на секция „Графика“ към СБХ. 

В различни издания на биеналето участници от 57 държави са едни от най-известните имена в графиката: Паул Вундерлих, Албин Бруновски, Бинцент Хложник, Владимир Гажович, Миодраг Джурич - Дадо, Владимир Величкович, Иржи Андерле, Акира Куросаки, Кунито Нагаока, Иларион Гулизин и много други. 

+++
През 2023 година биеналето на графиката във Варна има своето 22. издание.

+++

организатори

Галерията за графично изкуство - Варна, в партньорство с Община Варна, Министерството на културата и Съюза на българските художници

+++

XXII Международно биенале на графиката беше открито при голям интерес на 11 август в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна. Биеналето, което е едно от най-дългогодишните в света и най-голямото на Балканския полуостров, се организира от Галерията за графично изкуство - Варна, в партньорство с Община Варна, Министерството на културата и Съюза на българските художници (СБХ). На откриването говориха зам.-кметът по културата на Община Варна Ралица Герасимова, която поздрави артистите от името на кмета Иван Портних, директорът на Галерията за графично изкуство Венцеслав Антонов и директорът на Градската художествена галерия - Варна - Доротея Павлова.

От близо 623 чуждестранни графики на 390 автори са селектирани 376 графики на 210 автори, а българското представяне включва 114 автори със 158 графики. Художниците са от 53 държави, като с много силно участие са артистите от Мексико, Тайланд, Япония, представени са и държави като Южна Африка, Бангладеш, Чили, Пуерто Рико, Полша, Канада, Доминиканската република.

Наградите на форума огласи членът на международното жури Владо Горески (Северна Македония) – директор на Международното триенале на графиката - Битоля. Председател на журито беше проф. Стоимен Стоилов, а останалите членове – Лили Бошевска - директор на културно-информационен център - Битоля, доц. д-р Деница Янева, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, и Венцеслав Антонов, директор на Международното биенале на графиката - Варна.