Галерия (7)

Основната творческа дейност на Съюза на българските художници е организирането на изложби. Именно изложбите материализират смисъла на организацията, те са нейното лице пред публиката и нейният видим принос в културния облик на България.

Изложбеният календар на СБХ включва индивидуални и колективни изложби.

Всички изложби в залите на СБХ са с безплатен достъп за публиката.


СБХ притежава и менажира собствени зали, разположени на три адреса в самия център на столицата, в карето от културни и образователни институции.

С близо 2200 квадратни метра експозиционна площ и десетки заглавия годишно СБХ е най-голямото концентрирано пространство за съвременни изложби в България.

Емблематичната сграда на СБХ на улица „Шипка“ 6 е съхранила спомена за активното творческо присъствие на стотици художници, работещи в различни области на визуално-пластичните изкуства. Тя е открита през 1972. В петте (тогава) модерни изложбени зали СБХ разгръща внушителна изложбена дейност.

Още статистиката по повод 35 години от откриване на галерията (до 2007) показва, че през този период в нея са реализирани повече от 2000 изложби независимо от превратностите на времето, показани са над 136 000 произведения на повече от 37 000 автори.

+++


СБХ поддържа политика на приемственост и в последните години все повече млади художници, не-членове на съюза, биват канени за участие в кураторските изложби. Всяка година залите гостоприемно отварят врати за бакалаврите на Националната художествената академия, както и за изложбата живопис и скулптура „Млади български художници“. Новите лица привличат своя публика и разширяват кръговете от почитатели на изкуството.

И най-малките художници присъстват в пространствата на СБХ. Школи и ателиета за детско изкуство всяка година представят творчеството на своите ученици в съседство с изложбите на професионални автори.

В архива на изложбите можете да търсите по различни класификатори. Изложбите са организирани по години, секции, вид и място на провеждане.

Можете да разгледате архива на изложбите ни от 2009 до днес

тук

+++ 


Кандидатстване за изложба

Заявления за изложба през предстоящата календарна година се подават в предварително обавен период. От 1 до 31 октомври се приемат заявления за изложба през предстоящата календарна година. Следва разглеждане на предложенията в съответната секция, одобрение от Творческия съвет и окончателно решение от Управителния съвет на СБХ. 

Членовете на СБХ, чиито проекти са одобрени, получават безвъзмездно изложбена зала, съдействие при монтирането на изложбата, охрана и обслужващ персонал, медийно разпространение.

Автори извън СБХ – професионални художници от България и чужбина – също подават заявленията си в този срок. 

За повече информация можете да се свържете с Марта Игнатова тук


+++

Можете да разгледате подробните описания на залите ни (планове, фотографии, схеми с локациите и възможните комбинации)

тук

+++

Наемането на зала се основава на установен ценоразпис, който се актуализира периодично на сайта ни. Информацията е

тук