• Надежда Златанова. Дипломиране и някои илюстрации

  Надежда Златанова завършва Художествената академия през 1953 година при професор Илия Бешков. В галерията ще намерите снимки от деня на нейното дипломиране, както и някои от илюстрациите, които тя рисува за детски издания през 1960-те и 1970-те.

  image
 • Попарт в стъкло на Елизар Милев

  Адриано Беренго кани Елизар Милев да работи в Мурано. Кураторът казва, че ако някой е настойчив, това означава, че той е мотивиран да направи нещо, и също дълбоко в себе си има какво да каже. Защото има много хора, които само се оплакват.

  image
 • Катя Петрова за Юлиян Табаков и работата му по спектакъла „Доктор Дулитъл“

  Юли Табаков направи чудесни проекти. Предложи кукли-маскоти, колкото човешки ръст. Аз пожелах да ги съчетаем  с миниатюрни кукли (на принципа на демащабирането). Много исках в спектакъла да има рисунки на Юли (освен куклите), затова направихме с тях визуална среда с прожекция на животни. Процеса на измислянето бе като на игра – единия дава идея, другия я поема и продължава. Въображението ни танцуваше във въздуха.

  image
 • Станислав Памукчиев за „Водна паша“ на Павел Койчев

  „Водна паша“ в Южния парк в София е върхово постижение на Павел Койчев. Тази мащабна реализация на художника увенчава цялата му програма като художник, неговото усилие да намери пластичен отговор на енергиите на свободолюбивия дух на новото време, в което живеем.

  image
 • Алиса на Ясен Гюзелев. Отзиви в чуждата преса.

  Българският илюстратор Ясен Гюзелев започва успешната си международна кариера с илюстрирането на „Алиса в страната на чудесата“. Тази книга е тест за всеки амбициозен илюстратор по света. Интерпретацията на Ясен Гюзелев е посрещната възторжено от критиката, награждeна на престижни форуми, издадена на няколко езика.

  image
 • Димитър Тасев – първата икона на българския плакат

  В памет на Димитър Тасев публикуваме думите на Димитър Трайчев, произнесени през 2016 в галерия Contemporary Space, Варна, по време на откриването на самостоятелната изложба на големия художик и учител. Изображенията на постерите в публикацията ни предоставиха нашите колеги от socmus.com

  image
 • ORDER. Проект на Филип Попов, представен от Надежда Радулова

  В ORDER Филип Попов въобразява непостижимото. Поставя мен и теб, и себе си в мета-позиция спрямо поредица от обезпокоителни обекти, съставени от линии и точки, които трептят и произвеждат многоизмерност. Тези обекти могат да бъдат видени като (архи)архитектурни композиции или като музикални конструкции, или като свръх-прецизни дигитални паяжини, или като живи мавзолеи, или като неразшифровани извънземни обелиски, или като нещо шесто и седмо.

  image
 • „От…Към“ на Анжело Красини

  Наближавайки края на средностатистическата възраст, определена от природата за българите, седнах да си напиша „Нещо“ върху изкуството което ме забавлява, храни и утешава през целият ми съзнателен живот. Не защото съм графоман, а защото ми се иска да предизвикам смислен, откровен анализ – критика на туй що правя, и не само аз, а и моите колеги от СБХ.

  image
 • „Житейски мисли“, скулптури от стомана на Соня Радева

  Соня Радева участва в много проекти, уъркшопи, пленери, изложби. Експериментира с много материали – месинг, хартия, дърво, камък, но основно нейно изразно средство остава стоманата.

  image
 • Живописта на Генчо Симеонов

  Изложбата в навечерието на 90-ия му рожден ден включва над 50 живописни творби. Една част са нови, непоказвани досега. Типажът на автора е богат, образите са пресъздадени в действие и отвсякъде струи живот – музикантът свири, двойките танцуват, Сизиф бута камъка, а жонгльорът подхвърля топките.

  image