-
Галерия (8)

­­­Какво аз оцених в теб? Ти си настойчив, ти имаш желание! Аз мисля, че беше и съвпадение, че се запозна с Джейн Ръштан – директор на нашата фондация. Тя ми каза, че млад автор иска да дойде при нас. Аз ѝ отговорих, че ако ти си много мотивиран можеш да дойдеш тук. И ти дойде, благодарение на съвпадението и настойчивостта ти. Това е което оцених. Ако някой е настойчив, това означава, че той е мотивиран да направи нещо, и също дълбоко в себе си има какво да каже. Защото има много хора, които само се оплакват. Относно изкуството, относно работата и т.н. Така смятам, че това е първата причина да ти дам възможност.

Тогава ти дойде, миналата година (2016) за няколко дни, десет може би? И аз видях, че ти си много добър в работата със стъкло. Защото, както помниш, ние ти дадохме парче стъкло и ти изработи камера за наблюдение – идея на Ай Уей Уей, китайски художник. Така видях, че ти си добро попадение в това, защото обичайно аз работя с художници, които нямат никакви познания да работят със стъкло. Когато намеря някой, който има усет да работи стъкло и да може да го изработи, да покаже каквото иска да покаже чрез ръцете си, затова видях потенциал в теб.

Тази година затвърдихме това и направихме нещо като резидентска програма, в която аз бях много щастлив да направим твоята първа скулптура тук – клечките (“Последен шанс”). Това беше чудесна идея. Стъклото се вписва в Попарта. Аз смятам, че тази работа е едно добро начало в Мурано.

Беше интересно, когато се срещнах този художник от Америка, помниш ли – Лъчезар Бояджиев?

Ние ти се обадихме тогава. Той каза, че ти си много добър художник.

Адриано Беренго

Мурано 2017