-
Галерия (11)

Юли Табаков дойде на 50-тото представление на „Колекционерката“ – наградена българска пиеса на Радо Чичев в театър 199. След представлението, на чаша вино, щастливи се прегърнахме. Тогава Юли ме попита дали няма да го поканя да работим заедно. – С удоволствие! – извиках, – разбира се! Приех вдъхновена от уникалните му проекти, които познавах. Бях гледала „Три сестри“ по Чехов, изложбите „Мигновения" и „Портрет на умиращ титан“, филмът „Цветанка“ и два от проектите с театър „Гилотин“ от Стокхолм (Teater Giljotin, Stockholm). Юли искаше да участва в детски спектакъл. Сподели, че е завършил Приложното училище, че обожава животните, наблюдава ги, рисува ги, интересува се от тях.

Аз избрах романа на Хю Лофтинг „Доктор Дулитъл“. Тази книга автора пише във френските окопи през Първата световна война. Илюстрира я и изпраща на децата си с посвещението „На всички деца по възраст и деца по сърце". В книгата има толкова много герои животни, че не можах да устоя. Освен това си дадох сметка, че можем да създадем спектакъл с неочакван визуален език – точно работа за Юли. Да отворим нови пространства за децата, да провокираме вкуса им, чувствителността им, сетивата им, въображението им. Времето ни с Юли минаваше в срещи, разговори, спорове, разходки в Докторската градина и в ателието му. Понякога потънали в мълчание, заети с идеите за цялото.

  • Юлиян Табаков / подготвителна рисунка за костюм
  • Юлиян Табаков / подготвителна рисунка за костюм


Юли направи чудесни проекти. Предложи кукли-маскоти, колкото човешки ръст. Аз пожелах да ги съчетаем  с миниатюрни кукли (на принципа на демащабирането). Много исках в спектакъла да има рисунки на Юли (освен куклите), затова направихме с тях визуална среда с прожекция на животни. Процеса на измислянето бе като на игра – единия дава идея, другия я поема и продължава. Въображението ни танцуваше във въздуха.

Сцена от спектакъла „Доктор Дулитъл“ / Държавен куклен театър, София, режисьор: Катя Петрова, костюми и сценография: Юлиян ТабаковВъв втория етап трябваше да открием технологията на създаване и водене на куклите. Имаше много въпросителни. Процесът беше сложен. Работата изискваше по-нестандартни подходи, в които трябваше да се експериментира и дори да се действа по метода проба-грешка... Благодарение на екипната работа преодоляхме противопоставянето на материала. Стана чудо! Успяхме!

Честит празник, Юли!


Катя Петрова
режисьор на спектакъла


Източник на публикуваните фотографии: Столичен куклен театър


+++


Повече за представлението „Доктор Дулитъл“ в Столичен куклен театър можете да разберете

тук


+++


За изложбата „Портрет на умиращ титан“ на Юлиян Табаков в зала „Райко Алексиев“, СБХ можете да научите повече

тук