-
Галерия (12)

Ако проследим творческото амплоа на художника Генчо Симеонов, ще видим, че в него присъства и живописта. За първи път той излага живописни платна в галерия „Артамонцев“ в София наред с карикатури и рисунки със свободна тематика. Първата си самостоятелна изложба живопис показва в галерия-музей „Дечко Узунов“ през 2006.

През последните десетилетия творческото си вдъхновение посвещава изцяло на живописта. През 2014 в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 подрежда поредната си самостоятелна изложба живопис. Тя има успех, направени са откупки и от чуждестранни граждани.  През 2018 следва изложба в Националния дворец на културата.

Изложбата в навечерието на 90-ия му рожден ден включва над 50 живописни творби. Една част са нови, непоказвани досега. Типажът на автора е богат, образите са пресъздадени в действие и отвсякъде струи живот – музикантът свири, двойките танцуват, Сизиф бута камъка, а жонгльорът подхвърля топките. Известно е, че изкуството не трябва да бъде обяснявано, а видяно. А т.нар. изразни средства на автора най-точно определя писателят Ясен Антов:

„За да нарисуваш, първо трябва да можеш да рисуваш.

И чак като си се научил, можеш да търсиш свой стил. Тоест, да прибавиш към доброто рисуване нещо ново, индивидуално, различно и умно“. Генчо Симеонов постига това и в живописните си творби.