Новини

  • image

    Съвременни български наивисти

    Книгата „Съвременни български наивисти“ е единствена по рода си в България в последните 40 години. Тя представя българското наивистично изкуство през призмата на унфицирани интервюта на 30 художници и скулптори. Предговорът е от доц. Ружа Маринска, която в последните години от живота си безрезервно подкрепя събития, посветени на арт наив, като музейната експозиция в Белоградчик, международното виртуално Биенале НАИВ като председател на международното жури и търговските салони в София, Велико Търново и Варна.

  • image

    Награди от XI Форум Малки графични форми / 2023

    Днес, 19 декември 2023, жури в състав: Васил Колев, Маня Вапцарова и Цвета Петрова, разгледа творбите на 66-те участници в XI Форум „Малки графични форми“ и определи три награди съгласно статута на изложбата.

  • image

    Изложба на секция „Живопис“ – 2024

    Предстоящата изложба на секция „Живопис“ на СБХ ще бъде през юни 2024. Темата на изложбата е „Паралелни светове“. Всеки автор може да представи до три творби. Приемането им е на 27 май 2024.

  • image

    Календар на СБХ / 2024

    Съюзът на българските художници отбелязва 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров (12.12.1923 – 3.01.2023), художник, оставил забележителна диря в българското изкуство. Посветил над седем десетилетия на изкуството на книгата, той е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори. 

    Календарът се продава в сградата на СБХ – Шипка 6. 
    Цена: 12 лв.

  • image

    Награди / 9. Международно Триенале на графиката – София 2023

    Международното жури за определяне на наградите в състав: Буян Филчев (България), председател на организационния комитет, Десислава Христова (България), Мариана Смит (САЩ), Майкъл Кемпсън (Австралия)
    Давид Артеагоитиа (Испания)...

  • image

    Николай Майсторов с награда „Златен век“ / 2023

    На официалната церемония на 3 ноември /петък/ в галерия „Средец“ на Министерството на културата от 11 часа, министърът на културата Кръстю Кръстев отличи с почетни награди „Златен век“ и грамоти над 50 творци, за принос в развитието и популяризирането на българската култура. Николай Майсторов е отличен...

  • image

    Акад. Крум Дамянов е носителят на Национална награда за скулптура „Иван Лазаров“ / 2023

    Акад. Крум Дамянов е носителят на годишната Национална награда за скулптура „Иван Лазаров“ за 2023 година. Той бе избран измежду петима номинирани автори...

  • image

    Представяне на книга каталог „Преминаване – траектории във времето“ на Станислав Памукчиев

    На 16 ноември 2023 (четвъртък), от 18:00 часа, в галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1, ще бъде представена книгата каталог „Преминаване – траектории във времето“, създадена по повод ретроспективните експозиции на Станислав Памукчиев в изложбените пространства на СБХ и галерия „Арте“.

  • image

    Пети годишен международен конкурс за абстрактно нефигуративно изкуство 21 х 21 / 2023

    Пети годишен международен конкурс за абстрактно нефигуративно изкуство 21 х 21
    Целта на конкурса е да направи обзор върху различни авторски търсения и да събере на едно място артисти от цял свят. Правила конкурса...