Новини

  • image

    44. Mini Print International в Кадакес, Испания / 2024

    44-ата изложба малка графика в Кадакес, Испания, ще бъде открита през юни 2024.

    Срокът за изпращане на творбите за участие е до 15 март 2024.   

  • image

    Снимки от откриването на изложбата „Любен Зидаров. 100 години. Една ретроспекция“

    На 8 февруари 2024 в зала 2А на Шипка 6 в СБХ беше открита изложба Любен Зидаров. 100 години. Една ретроспекция. Разгледайте галерията със снимките от откриването.

  • image

    Аматерас – изложба конкурс за хартиено изкуство / 2024

    През 2024 изложбата конкурс за хартиено изкуство „Аматерас“ е за творби в среден размер от хартия – двумерни и тримерни, включително и инсталации.

    Изложбата ще бъде показана от 7 до 17 май 2024 в НДК. Тя цели да стимулира развитието на креативност и новаторство. Ще бъдат приемани произведения с ясна концепция, качествено изпълнение и детайлна документация относно инсталиране.

    Могат да участват художници и изучаващи изобразителни изкуства от цял свят без ограничение на възраст и специалност.

    Краен срок за участие:  1 март 2024. 

  • image

    Филм за скулптора Емил Попов

    „Скулпторът и неговото вдъхновение“ – филм за Емил Попов на режисьора Атанас Киряков, ще бъде показан в петък, 9 февруари 2024, от 19:00 в столичното кино „Одеон“.

  • image

    XVI Международно биенале на плаката Terras Gauda 2024

    Международното биенале за дизайн на плакат Terras Gauda – конкурс на името на Франсиско Мантеон / Francisco Manteon, публикува покана към художниците за участие в неговото 16-о издание. Графични дизайнери, дизайнерски студия, асоциации и университети са поканени да вземат участие в най-престижното състезание за графичен дизайн, спонсорирано от частна инициатива в световен мащаб.

    Наградният фонд на биеналето е €16 000. 
    Срок за кандидатстване: 29 април 2024.

  • image

    Димитър Чолаков е носителят на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ / 2023

    Димитър Чолаков е носителят на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ / 2023. На тържествена церемония в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил бяха представени номинираните художници за техни изложби през изминалата година. Това са...

  • image

    Пролетен салон на жените художнички – Габрово / 2024

    Националната изложба „Пролетен салон“ за съвременно изкуство се провежда за шеста поредна година в Габрово. Нейната цел е да представи творчеството на български жени художници в различни жанрове, стилове и техники на свободна тема.

    Kрайният срок за получаване на творбите е 29 февруари 2024.

  • image

    Организиран транспорт до Кюстендил за честването на 142 години от рождението на Майстора

    Годишната Национална награда за живопис за 2023 на името на Владимир Димитров – Майстора ще бъде връчена на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари 2024, от 12:00, в  Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в град Кюстендил.

    За желаещите да присъстват на събитието Съюзът на българските художници организира транспорт с автобус до град Кюстендил и обратно.

    Тръгване от София – 1 февруари, 9:00 от ул. „Оборище“, между Художествената академия и „Квадрат“ 500.

    Заявки за място в автобуса се приемат на тел. 0879 149 562, Марта Игнатова.

  • image

    Резидентска програма на Европейската инвестиционна банка за млади художници / 2024

    Институтът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обявява своята Програма за развитие на артисти (ADP) за 2024 в сътрудничество със Cité internationale des arts в Париж и neimënster (Neumünster Abbey Heritage Site for Culture) в Люксембург, които да работят по темата „Прекъсване: Отпечатъкът на човека“. За програмата се търсят двама визуални артисти (роден след 1 януари 1989) от страните, членки на Европейския съюз.