Новини

  • image

    Проф. Илия Илиев – почетен доктор на НХА

    На 26 март 2024 на тържествено заседание на Академичния съвет на Националната художествена академия проф. Илия Илиев беше удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза на Националната художествена академия.

     

  • image

    Снимки от откриването на изложбата „50 години в рисувания свят на Маглена Константинова“

    На 22 март 2024 в зала 1С на Шипка 6 в СБХ беше открита изложбата „50 години в рисувания свят на Маглена Константинова“. Разгледайте галерията със снимките от откриването!

  • image

    Национална художествена изложба „Земята на Ботев“ / 2024

    Национална художествена изложба „Земята на Ботев“ 2024 за съвременна живопис, графика, скулптура и приложни изкуства се организира в гр. Враца. В нея могат да вземат участие всички художници от България с живописни, графични, скулптурни и приложни творби, посветени на Ботевия подвиг, както и творби, посветени на съвременното развитие на България.

    Срок за получаване на творбите в галерия ХГ „Иван Фунев“ – Враца: от 13 до 17 май 2024 
    Откриване на изложбата и обявяване на наградите: 27 май 2024

  • image

    Проф. Богомил Николов – почетен доктор на НХА

    Академичният съвет на Националната художествена академия на тържествено заседание, състояло се на 12 март 2024 в галерия „Академия“, удостои проф. Богомил Николов със званието доктор хонорис кауза на НХА.

  • image

    Go Ahead/ Продължавай / 2024

    Представителството на СБХ – Велико Търново кани художници на възраст от 18 до 35 години за участие в третото издание на Нацоналната младежка изложба „Go Ahead/ Продължавай“ / 2024. Изложбата ще даде своя принос към приобщаването и развитието на младите артисти към изложбените пространства във Велико Търново. Един свеж поглед, актуализиране, нов шанс за включване към света на изкуството на младежката култура, без предразсъдъци. Изложбата ще премине под надслов „Born to make art/ Роден да прави изкуство“.

    Творбите се приемат на 11 и 12 април 2024 в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново.

  • image

    Национален пленер по живопис „Дряново на майстор Колю Фичето – памет и настояще“ / 2024

    Целта на Националния пленер по живопис „Дряново на майстор Колю Фичето – памет и настояще“ е възможността и предизвикателството да се интерпретира от гледната точка на съвремието онзи възрожденски дух и плам, който пренася поколенията през годините като през мостовете на майстора. В пленера, койте ще се проведе от 1 до 5 юли 2024, участват петима художници от страната.

    Крайният срок за получаване на материалите е 30 април 2024.

  • image

    Значимите български чехи – конкурс за визия за плакат

    Организира се по повод 75 години от създаването на Чешкия център в София и Българския културен институт в Прага. Проектът ще се реализира през 2024 под формата на конкурс за плакати, като най добрите от тях ще бъдат представени в дигитален и/или разпечатан вариант на изложби в България и Чехия. Конкурсът е насочен към графични дизайнери, художници, артисти, студенти и ученици гимназиален курс от училищата по изкуствата в България. Краен срок: 31 май 2024.

  • image

    Тийна Осара рисува с оркестъра на БНР

    На 15 март от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще представи „Изкуството на живо“– нетрадиционен концерт, в който финландската художничка Тийна Осара ще рисува на живо на сцената по време на изпълнението на музиката от балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

  • image

    V Биенале на сценичния дизайн / TBILISI 2024

    Съюза на младите театрални артисти Валериан Гуния – Националния център OISTAT на Грузия, обявява покана за участие в Петото биенале на сценичния дизайн в Тбилиси, Грузия, което ще се проведе от 25 септември до 5 октомври 2024 в Тбилиси.

    Краен срок за изпращане на кандидатурите за участие: 31 март 2024.