Бюлетин типове
image

Изложба „Ахимса. Ненасилие“

Индологическа фондация „Изток – Запад“, община Плевен, галерия „Арт център“, Плевен, със съдействието на посолството на Република Индия са организатори на изложбата „Ахимса. Ненасилие“. Идеята принадлежи на скулптора проф. Емил Попов, на художника проф. Станислав Памукчиев и на индолога Йорданка Боянова.
image

Размяна на местата

Шестима художници експериментират, като разменят помежду си обичайните медии, с които се изразяват: живопис – Дарина Цурева и Борис Колев, графика – Христофор Кръстев и Елена Панайотова, пластика – Камен Симов и Николай Златанов – Кайо. Идеята е на Борис Колев, а куратор е Камен Симов.
image

Визуални транскрипции на архетипа. Размисли за изложбата „Тишина“ на Николай Тодоров

Николай Тодоров е от онези творци, които предпочитат тишината на синтезирания изказ пред екстатичното полихромие и повествователната бъбривост. За него изкуството е убежище, мисия, както и начин за себепознаване.
image

Пепел и прах. Изложба на Бисера Вълева и Орлин Дворянов

Тези експозиции се реализират две години след хрумването и първоначалната идея, когато и светът, и художниците бяха различни. Пандемията промени представи и пространства, предизвика събития, катализира емоции, разруши чакани и установени ритуали. Но замислените преди две години рисунки успяват да съхранят заряда и посланието си. Две отделни изложби на двама автори, с общо заглавие, са част от проект „АРТелие“ на Катедра „Визуални изкуства“.
image

Quo vadis, homo sapiens? Изложба на Марио Николов

В тази експозиция са събрани цялата тревога на Марио, цялата му критична мисъл, но и носталгия, всичките му екзистенциални въпроси и желанието му да намери техните възможни отговори. Има го осъзнаването, че настъпва сериозна промяна в света. Има го и стъписването пред едни неприемливи, различни от истинските, хуманни норми...
image

Пленер „Боженци“ 2022. Въздействие върху публиката и регионалната култура

Пленер „Боженци“ е една от традиционните активности на екипа на Художествена галерия „Христо Цокев“. В нейното реализиране тази година участват редица институции, с чието партньорство пленерът е в значително разширен мащаб. Артистичният състав на изданието от 2022 включва художници от четири страни: България, Румъния, Великобритания и Норвегия. Всеки от тях е носител на специфични регионални идеи, похвати, аналитичност.