Галерия (5)

16 – 28 февруари 2022
галерия „Depoo“, София

Изложбата „Художнико, отрежи езика си!“ е част от проекта „Покажи ми езика си!“ и е втората част от една поредица от рисувани книжки. В пространството на галерия „Depoo“ Нено Белчев представя някои от включените рисунки, които са и в бъдещия не-филм. Изплезени портрети на приятели, случайни хора, различни „същества“ в различни пози и гримаси и собственият език на автора – всички те, експонирани и подходящо поставени в дървени или позлатени цветни рамки. Както знаем, рамката е нашето субективно възприятие, което определя стойността и преценката на голяма част от изобразеното. Различният поглед неизменно предизвиква различни асоциации, които усилват и стимулират характерни усещания и възприятия, които от своя страна засилват търсения от автора ефект. Или не-ефект.

Нено Белчев  / от изложбата


Със забележителна доза ирония и намигане Нено Белчев прави своеобразна разходка през териториите и зоните на изкуството и различните култури
в отговор на въпроса „Какво означава актът на изплезване?“.
Изображения на изплезени богове има по целия свят. В някои страни това е знак за уважение, на други места е застрашителен жест, означаващ сила и ярост. За Нено е по-скоро метафора и форма на изразяване, донякъде шеговита, в повечето случаи иронична или малко саркастична, като не забравя да докосне и еротичната страна на езика. Повечето от рисунките в изложбата са „непретенциозни“, както ги определя авторът, изпълнени с различни материали, предимно с акрилни бои върху черна хартия. Подредени като цветен пъзел, впечатляващи със своята хаотичност, те ни отвеждат към заглавието на изложбата (парафраза на Матис), че единственият език на художника е неговата четка. Рисувани за собствено удоволствие, в рисунките се прокрадва идеята, че тяхното предназначение е и друго, а именно да бъдат кадри в следващия не-филм (в процес на работа).

Нено Белчев  / от изложбата (фрагмент)„Нено не принадлежи към никоя школа или течение в изкуството“, или както се самоопределя самият той: „Нено си е свободен електрон, който си бръмчи, ей тъй, без да е в орбита на нещо. А бе, Нено си е Нено. Толкоз!“ Посоките, които задава, зависят от собствената му гледна точка и донякъде от

чувството му за събиране и смесване на текст, рисунка, и последващото рисуване на кадри,

не анимация, а по-скоро филм или не-филм. Изложбата в галерия „Depoo“ „Художнико, отрежи езика си!“ се стреми да ни даде представа и поне минимален поглед и насока към втората книжка от поредицата „Покажи ми езика си!“ и затова носи същото заглавие.

+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, брой 01 / 2022, 38 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук

 

Смислови групи: