Сава Христов
Галерия (5)

2 ноември – 7 декември 2021
галерия „Видима“, Севлиево

Изложбата на Наташа Ноева в Севлиево е първата ѝ самостоятелна среща с публика, а конкретен повод за това е наградата от конкурса „Създаваме заедно“ по случай 85 години „Идеал стандарт – Видима“. Представените картини са специално създадени за пространството на галерията – мистични пейзажи, изобразяващи реални места, или душевни състояния, заключени между тишината на мъгливото утро и угасващия ден.

  • Наташа Ноева / от изложбата
  • Наташа Ноева / от изложбата


Наташа Ноева е родена през 1989 в Тутракан, китно градче на брега на Дунава с многовековна история. Живописната природа на този регион с ключово местоположение е постоянен извор на вдъхновение за младата художничка. Движението на мощната река, която от хиляди години оформя бреговете, приютявали различни цивилизации, е предадено с особена митичност, преплитаща вечност и безвремие. Непрестанният сблъсък между стихиите на водата и земята се пренася на платното и символно-метафорично, като поставя в центъра душевните колизии между стабилност и движение, сигурност и промяна, традиции и модерност. В някои от картините превес взема водата, в други – сушата. Хоризонтът е високо горе, където небето се проявява само като неутрален свидетел, параван, през който светлината прозира – облаци и мъгли са прикрили Слънцето и Луната, тяхното присъствие е само загатнато. Заставайки пред платната в изложбата, зрителят се пренася в един

различен свят на спокойствие и съзерцание насаме с природата.

Следите от дейността на хората почти отсъстват в творчеството на Наташа Ноева. Понякога самотни дървета пресичат вертикала, за да напомнят човешка фигура в различни стадии на живота или форми на социалното общуване. Цветовите решения в картините също носят символична обвързаност. Сенките на нощта, които се появяват при пълна луна и отраженията им в равната повърхност на притихналата вода въздействат по един особен начин – първично емоционално и дълбоко философски.

Платната са майсторски живописвани в една сложна и не особено популярна сред художниците техника на полагане на сух пастел върху платно (в комбинация с темпера). Техника, която е ключова за постигане на внушението, придаваща плътност на въздуха, почти физическо усещане за сухота, влажност или температура на атмосферата – ефекти, които директно докосват кожата ни, контролират всяко наше вдишване и въздействат отвъд сетивата ни.

Сава Христов


+++


За авторката

Наташа Ноева живее и работи в София. Завършва Националната художествена академия, специалност „Изкуствознание“ (бакалавър и магистър). От 2018 е докторант в Института за изследване на изкуствата към БАН. Успешно съвместява научната дейност с рисуването, като през последните години участва в над двадесет общи изложби и пленери. Носител е на наградите за млад автор в Националната изложба „Лудогорие“, Разград (2019), Националната изложба „Създаваме заедно“, Севлиево (2019), Националната изложба „Пролетен салон на жените художнички“, Габрово (2020). Автор е на научни статии за престижни издания, участник в научни конференции, посветени на проблемите на изобразителното изкуство, куратор на различни проекти с широк обществен отзвук.+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, брой 05 / 2021, 24 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: