Галерия (16)

Изложба живопис, скулптура, рисунки на Николай Бузов, Даниел Дянков, Румен Жеков, Иван Тотев

откриване – 19 юни 2013, 18:00 часа

Четирима значими български художници представя от 19 до 29 юни 2013  галерия „Райко Алексиев“.

Николай Бузов, Даниел Дянков, Румен Жеков и Иван Тотев се събират заедно за седми път, за да покажат творбите си. Съвместното им представяне започна преди цели десет години, през 2003-та, и досега са организирали своите четворни изложби в четири града – Бургас, Варна, Пловдив и Русе.

С други думи, те са утвърдена група, която няма име. Не си лепят етикети сами, а не искат и някой друг да им лепи. Най-чаровно отказват да се нагласят творчески един към друг – стига им да бъдат просто един до друг в изложбената зала. Най-нехайно отказват да правят групови концепции – предостатъчни са им личните визии. Те са като квадрат с четири различни страни, които все пак се срещат на ъгъла и установяват, че си пасват идеално.

А публиката винаги пита кога и къде ще е следващата изненада.

Но четиримата художници са заедно не само защото така иска публиката. И не само защото на тях така им харесва. Заедно са, защото разпознават един в друг желанието да демонстрират винаги, когато могат, че човешкият дух, за да продължи да съществува, трябва непременно да притежава дълбочина. Подобни идеи са опасни не само за културния, но и за цялостния български живот, защото могат да го заразят с форма и смисъл.

Само че те, четиримата, вероятно без да искат, точно това искат.