Галерия (3)

15 февруари – 4 март 2022
галерия „Арте“, София

Изложбата „Пренасяме живота“ в галерия „Арте“ е втората експозиция, посветена на Йордан Парушев (1958 – 2011). Изложбата обхваща произведения, създадени в периода 2003 – 2011, и е важна в хода на изграждането на цялостна представа за художника пред българската публика.

Фондация „Йордан Парушев“ и галерия „Арте“ със съдействието на проф. Станислав Памукчиев открояват контурите на образа на Йордан Парушев чрез балансирано селектирана препратка към творческото му битие. Без претенции за изчерпателност „Пренасяме живота“ маркира доминантната роля на хартията в артистичната еволюция на художника.

Йордан Парушев навлиза в художествения живот в средата на 80-те години на ХХ век. Преминава през усвояването на визуалната конкретика, използва уроците на традицията и умело изгражда свое виждане за живописта. Художникът се движи уверено и с постоянство към отказ от образността. Проявява изявен интерес към условното пространство, към чистите стойности в живописта и към изследване на границите на материята.

Напълно естествено артистът намира своето средство за изразяване – колажът.

След 2000 той трайно се ориентира към тотално игнориране на боите като посредник. Творец с фина чувствителност и духовен заряд, Парушев се отдава на многоликите си търсения по посока на хартията като материя, пространство и колорит. В платната в галерия „Арте“ виждаме в чист вид как пространствен градеж, абстрактна образност и дълбока семантика са изведени само със средствата на хартията. В произведенията си той намира приложение на нейните безброй лица и тя се превръща в основно средство на ниво пластика и на ниво семантика. Йордан Парушев не се интересува от външна показност и конкретна разпознаваемост. За него е важна духовната същност и нейният визуален код. Затова той изпробва възможностите на хартията, които се оказват безпределни.

Парушев се инспирира от наслагването на материи, от взаимопроникването на колоритни слоеве, от прозрачния ефект и проблясването на сегменти. Художникът отнема и добавя пластове, надгражда и трансформира същности. Той достига до тотална абстракция, като разчита на кодираните смисли в същността на хартията – материя, медия, смисъл.

Възприемането и анализирането на платната априорно се пречупва през феномена на материала. Важно е едно – картините му носят усещане за премереност, която въплъщава в себе си професионализъм, увереност и осъзната мярка.

Художникът използва оригиналните цветове на хартията, като ги съчетава виртуозно и с изключително изящество. Ако трябва да определя произведенията му с две думи, то те са хармония и баланс.

В цялостния облик на изложбата доминира онази специфична за Йордан Парушев пластична лексика, която го прави истински значим и визуално разпознаваем.

Той се чувства в свои води в условностите на абстрактния говор.

С вкус към декоративното звучене и синтетичен изказ, Йордан Парушев умее да се вчувства в материала, така че да увлече зрителя в неочаквано емоционална комуникация.


+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, брой 01 / 2022, 36 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук

Смислови групи: