Галерия (9)

15 – 30 октомври 2020
MONEV Contemporary, ул. „Иван Вазов“, София

Между класическите колони на сградата на Военното издателство в София висят националните флагове на България, Европейския съюз и Австрия. Улица „Иван Вазов“ е тясна и илюзия за празничност заради отдалеченост на детайлите е невъзможна – знамената са съставени от вериги и едва удържат тежки гилотини (изпълнени всъщност от дуралуминий). Проектът, който Ив Тошайн реализира през октомври 2020 в галерия Monev Contemporary, е наречен „Erewhelse“ (анаграма на „Elsewhere“ („Другаде“). Авторката определя изложбата си като най-безкомпромисната досега. И казва, че дръзката ù идея не е нова. Но в „затвора“, в който се оказахме всички, ù идва времето. Символът на гилотината, надвиснала над Европа през 2020 с въвеждането на веригите ограничения заради COVID-19, е смразяващо въздействащ. В свое интервю по повод изложбата Ив Тошайн заявява:

„Аз съм съвременен творец – не се инспирирам от красиви пейзажи и птички,

а по скоро от дисфункции в обществото и системите.“ Спектърът на работа на Ив Тошайн включва инсталация, скулптура, пърформанс и живопис.


Ив Тошайн 
/ от изложбата

Стоманената скулптура NOMOS BASILEUS, изложена в Музея на двореца Белведере през 2015 и Музея на Лентос през 2017, е важен етап в нейната работа. През 2012 тя става съосновател на арт групата FXXXi̶s̶m̶ Toshain / Ceeh (Виена – София – Санкт Петербург), кoято изразява критичната си позиция към световни идеологии и е платформа за институционална критика. През същата година Ив Тошайн е удостоена с наградата MIA AWARD 2012 в категория „Изкуство и култура“ за изключителни постижения на жените с чуждестранен произход, които живеят и работят в Австрия. „Съвременното изкуство в най-чистия си вид е длъжно да има точно този силен

изказ, който би довел до промени в различни по своето естество процеси

– били те политически или житейски. В противен случай изкуството би се превърнало в декорация“, казва тя.
 
Ив Тошайн е художничка, независим куратор и активистка с богат опит на визуален артист. Родена е в България, живее и работи във Виена. Талантът ù да създава активно въздействащи и ангажирани произведения, нейната смелост и работоспособност са доказани в многобройните ù изложби и участия по света. Учи в Националната художествена академия в София, но след две години се премества в Западна Европа. Учи в Академията за изящни изкуства Brera в Милано и завършва Академията за изящни изкуства във Виена, в класа на Франц Граф.

Смислови групи: