image
Лични данни и образование

Васил Василев е роден на 19.06.1964 г.
1994 – завършва Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност живопис при проф. Александър Терзиев и доц. Иван Узунов.
2016 – 2018 живее, работи и специализира в Есен, Германия.
Живее и работи в София.

Избрани самостоятелни изложби

1997 – „Астрални послания" – Клуб на БСЧИГП, Ямбол
1998 – Арт галерия „Сираков – В.Търново
1999 - галерия „Кирил Кръстев – Ямбол
2002 - "Сакрално "- арт клуб - Ямбол
2004 - "Still Life"- банка Хеброс - Ямбол
2005 Областна администрация - Ямбол
2013 - „Вдъхновения” – Арт галерия Стойчев – Ямбол
2015 – „Отвъд любовта” – Арт галерия Европа – София
2016 – Арт галерия Гешов, София „ Убежища на желанието
2017 - "Silentium" – галерия Стратосфера – Есен, Германия
2017 - Хотел Шератон – Есен, Германия
2018 - Централно управления на партия CDU – Есен, Германия 2018
2019 - Галерия Абсент, София – "Рисунки"
2020- Галерия Абсент, София
2021 - [a[ cube contemporary, София – "Синтезирани пространства"
2021 - Спацио арт – София – "Разминаване в сънищата"
2022 - [a[ cube contemporary, София – "Интроспекция"

Избрани общи и колективни изложби

1993, 1994, 1995, 1998, 1999 – „Есенен салон, СБХ – София
2001 - Арт галерия „Възраждане“ – Пловдив, Национална изложба "Голо тяло"
1994 - „Ориентири в абстрактното“ – СБХ – Шипка 6, София
1995 - "Голо тяло“- СБХ, Шипка 6 София
1995 галерия „Агора" - Сливен
1995 галерия „Жеравна“ – с. Жеравна
1997 галерия „Ария" – София
1998 галерия „Сезони“ – София
2000 – 2001 галерия „Лукас" – Пловдив
2006 Обща гостуваща изложба в Одрин –Турция
2009 – Колективна изложба в Несебър
2015 - AUTOREN GALERIE 1, Munchen
2020 - Галерия Абсент, София – "Тристишия"

Произведенията на автора се намират в

В частни колекции в България, Германия, Австрия, Швейцария, Норвегия, САЩ, Франция, Гърция и други.
Художествена галерия Жорж Папазов – Ямбол

Професионален статус

Художник

Избрани монографии и студии

Васил Василев и неговото абстрактно изкуство

д-р Дочка Кисьова- Гогова

„Абстракцията е свобода!“ - тази мисъл на художника Васил Василев – Васо ми импонира. Тя до голяма степен дава отговор на въпроса каква е причината да промени стила и начина си на изказ през последните няколко години.
До неотдавна, повлиян от духа на академизма, той създава реалистични картини – пейзажи, портрети, натюрморти, голи тела, като често творбите му се доближаваг и до характерното усещане за хиперреализъм.
Понякога в живота на човек е необходимо да се случи нещо различно и после, една след друга, следват промените. Така е и при Васил Василев. През 2014 година той се премества да живее в София, а абстрактните, модерни творби заемат все по-голямо място в творчеството му. През следващите две години в София, в известни галерии той прави две много успешни изложби, а в края на 2016 година заминава за кратко в Мюнхен.
От този град Васил Василев има интересни спомени и впечатления. Успява да посети много музеи и художествени галерии и за сетен път се убеждава, че абстракционизма не само му допада, а иска и да твори в тази посока, за да надгради това, което през годините научава, опитва и пресъздава. Така, голямата промяна тръгва от Мюнхен, където се запознава с прочути творби на едни от най-известните представители на модернизма и решава да продължи творческите си дирения в тази посока.
Васил Василев е динамична натура и постоянно експериментира. Търсенията му са както в житейски, така и в творчески план. От Мюнхен се премества в град Есен, където живее и сега, а в творчеството си променя до голяма степен пластичната концепция и стиловите си предпочитания.
Абстракционизмът го подтиква да импровизира, а импровизацията за него е възможност да открие емоциите си, да е по-непосредствен и искрен. С дистанциране от фигуративния подход към реалността и отказа си да изобразява предмети и събития, той цели да постигне хармония, сплав от цветове и геометрични форми, които пораждат различни асоциации и чувства.
Творбите си авторът създава на основата на вдъхновение от външни възприятия и състояния на духа. Музиката, разходките сред природата са импулс за фантазията му.
Цветът е пастелен, формата и линията са сложни, динамични и изразителни, текстурата е интересна, хармонира с колорита и заедно с релефа са засилени и са новост за изкуството му след 2013 година. Композицията е умело балансирана и експресивна като характер, а светлината е търсен елемент и е присъща на всичките му творби.
Когато се вгледаме по-задълбочено в картините на Васил Василев, откриваме една обща черта – търсен контраст между светло и тъмно и един своеобразен драматизъм, създаден от включването на артистични черни линии в произведението. Те са като акцент, но не са натрапчиви, а деликатни и създадени на основата на противопоставянето с нежните розови, небесно-сини, светлозелени, теменужени и златисти тонове.
Чрез цветове, форми и линии той успява да въздейства с живописта си. Творбите му са носители на емоционални преживявания - тъга, болка, радост, драма, любов. През очите на зрителя те отново се превръщат в размисли и чувства и не оставят безучастен този, който ги гледа.
Както публиката, така и специалистите харесват изкуството му. И у нас, и в Германия той често излага свои картини. В България има 12 самостоятелни представяния, а за две години престой в Германия организира самостоятелни изложби в арт - галерия «Стратосфера» и в хотел Шератън в Есен. Предстои му трета самостоятелна изложба, в същия град.
Нека творческият успех винаги го съпътства!

Избрани каталожни издания към изложби

Vasil Vasilev -Vaso Painting
Publishing House A CUBE GALLERY
Sofia 03. 2022
ISBN 978-619-92059-1–4

Синтезирани прастранства
Васил Василев - Васо
Publishing House A CUBE GALLERY - Sofia
2021

От автора

Моят стилистичен подход в рисуването зависи от фактора "смисъл" на творбата, тъй като разглеждам рисуването като философска мисъл а другото са емоционалните ми състояния, които ме съпътстват по време на създаването на конкретната творба. Наясно съм, че моят стил понякога ме пренасочва от един проект към друг но това е така защото нещата в живота се променят динамично, и като художник моите реакции въздействат на всичко което се случва на платното. Стремя се да експериментирам, с най различни материали но винаги оставам верен на сърцето си.