Наташа Ноева
Галерия (13)

31 януари – 27 февруари 2022
галерия „Пролет“, Бургас

Бургаската галерия „Пролет“ представя творби на един от доайените на българското изобразително изкуство – Калина Тасева. Изложбата, включваща голямоформатни и няколко камерни картини – пейзажи, натюрморти, портрети, голо тяло, рисувани от 1987 досега, е подчертано цялостна като пластическа изява. Неподвластна на времето, Калина Тасева е не просто олицетворение на творческо дълголетие. Въздействието на нейната живопис е завладяващо и непреходно със страстта, романтизма и силата на емоционалното изживяване.

Калина Тасева  / ПейзажВ експозицията превес вземат пейзажите, рисувани по скици от отдавна посещавани любими места край Гоце Делчев, Карлово, Мелник, Благоевград. Населени със стръмни хълмове, драматични небеса, насечени терени, кипариси, дървета, те сякаш са създадени с един замах, мощни и категорични, разкриват пред зрителя тайнството на природата и преклонението на автора пред българската земя. Особено важна роля в изграждането на композиционното решение имат ритмичните редувания на пространствените планове и плътността на формата. В пейзажите ѝ почти винаги присъстват дърветата, любим обект за рисуване още от студентските ѝ години, както споделя Калина Тасева с известна носталгия, припомняйки си уроците на своя професор Кирил Цонев, който карал студентите си да рисуват „портрет на дърво“ в Докторска градина до Народна библиотека.

В изложбата има и четири портрета, в които художничката, надхвърляйки задачата да предаде достоверно портретните характеристики на портретувания, се стреми

да разкрие дълбинните му духовни пластове

(„Фигура в червено“, „Портрет на Лиляна Русева“, „Глава“ и „Седнала фигура“). Портретите ѝ са израз на силното ѝ пристрастие към голямата тема за човека и неговите нравствени стойности, която намираме и сред многото образи, които рисува още от 1950-те години – жената, майката, тракийката, селянката, символизиращи моралната сила и стоицизма на българката.

  • Калина Тасева / Портрет
  • Калина Тасева / Портрет

Изкуството на Калина Тасева въздейства с артистичен рисунък, сложна фактура и динамизирана живописна материя, пространствената и пластична организация са овладени до съвършенство. Тя използва резките светлинни контрасти, плътен колорит, пастьозни мазки, определен ритъм в живописното изграждане, цветен акцент, бележещ формите, които ѝ позволяват да внесе динамика и да придаде монументално въздействие на творбата, повествованието отстъпва пред епичното внушение, което се вижда както в маслената живопис, така и в петте, създадени преди няколко месеца сухи пастела.

Калина Тасева / ПейзажВ картините на Калина Тасева се преплитат минало, легенди, спомени. Израснала и възпитана с пиетет към историята, тя носи в себе си гордостта на наследник на стар борчески род. Творбите ѝ са далеч от илюстрирането на народните легенди, в тях живеят образи, които олицетворяват стремежа за свобода във всичките му измерения. И макар да не виждаме в настоящата ѝ изложба онези легендарни, одухотворени, излъчващи нравствена чистота монументални образи на сурови мъже и силни жени, не можем да не си дадем сметка колко е широк тематичният обхват в изкуството ѝ.

За човек, наближаващ 95 години, е смайващо колко енергична и жадна за работа е Калина Тасева, не пропуска възможността, която ѝ дава

всеки нов ден да рисува и мисли за следващата си изложба.

Ще си позволя да завърша с това, което ми сподели преди няколко месеца: „Когато завършихме академията, трябваше всеки от нас да се опита, щом е решил да става художник, да бъде себе си, да се изрази като автор, да си намери пътя, което се оказа може би най-трудното. В произведението, каквото и да е то – живопис, скулптура, графика или приложно изкуство, не можеш да се скриеш. Всичко личи. Аз, след толкова много години работа, се убедих, че нищо не може да се скрие. Талантът или бездарието, намеренията – осъществени или не, истината или лъжата, всичко, искаш или не, личи и те издава какъв си.“ С мъдростта на художник, който седем десетилетия има активно и запомнящо се присъствие в съвременното българско изкуство, Калина Тасева и с тази изложба ни убеждава, че остава докрай вярна на себе си, искрена и последователна в творческия си път.


Наташа Ноева


+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, брой 01 / 2022, 25 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете

тук


+++

Можете да разгледате портфолиото на художничката тук

Смислови групи: