З

За секцията

В секция „Критика“ членуват повече от 100 изкуствоведи, критици и куратори, като половината от тях са активно работещи в момента колеги, заети както в държавни и общински музеи и галерии, така и в частен сектор или на свободна практика. Не са малко и доайените в секция „Критика“, на които дължим признание за утвърждаването на нашата професия като една от най-престижните в културния сектор.
Секцията работи не само за утвърждаването и професионалното развитие на колегите, членуващи в нея, но и за ясното регламентиране на условията, в които съвременните критици и куратори работят. Стараем се да привлечем към нашите редици повече млади професионалисти с хъс и мотивация за промяна на статута на художествената критика в България.


Портфолио

Пламен
Петров
image

Е-бюлетин

image

Изложбата на Станимир Желев

От първата самостоятелна изложба на Станимир Желев в софийската галерия „Александър“ са минали почти 30 години. И това е път, извървян осмислено и самостоятелно. Авторът не е назовал темата на своята изложба. Но ние можем да го направим.
image

Голямото завръщане на Христо Берберов (1875 – 1948)

Изложбата и монографичното издание „Отзвуци. Христо Беребров и неговото наследство“, посветени на художника и реализирани в партньорство с Фондация „Цанко Лавренов“, целят да извадят и заслужено да поставят името Христо Берберов сред известните имена на български художници, творили в началото на ХХ век.
image

Ненко Балкански отвъд баналния прочит, или за изложбата „Ненко Балкански. Банално изкуство“.

В изложбата „Ненко Балкански (1907 – 1977). Банално изкуство“, подредена в експозиционното пространство „Капана“ при ГХГ – Пловдив, публиката ще има възможност да се взре в множество творби на художника, днес част от колекцията на ХГ – Казанлък. В своя замисъл тя е своеобразна ретроспектива на автора.
image

120 години след рождението на Илия Бешков

Днес, когато 120-годишнината от рождението на Илия Бешков ни подбужда да се обърнем към наследеното от него, екипът на ХГ „Илия Бешков“ в Плевен ни дава среща със завещаната ни негова вселена, безценни фрагменти от която се съхраняват в депата на институцията.
image

Не обвинявайте огледалото, ако лицето е изкривено*

Днес изкуството е пряка жертва на компромиса, който правят и арт критиците, и арт журналистите – безпринципното хвалене на персони, творчества, събития, концепции, които не заслужават подобно отношение.
Изкуство и власт в България през 70-те години на ХХ век / корица на книгата

Изкуство и власт в България през 70-те години на XX век

Пламен В. Петров разкрива мащабна панорама на отношенията между властта и изкуството, културната политика на държавата, постиженията и проблемите на творците през 70-те години на XX в. Върху титаничен обем архиви, мемоари и още хиляди източници авторът гради интердисциплинарно изследване с добър баланс между факти и анализ, солидно аргументирани изводи и оценки.
Иво Милев / Корица на биографията на Илия Бешков

Илия Бешков, биография

Обичан, прелъстяван, отричан, възхваляван, Илия Бешков остава верен на собствената игра с живота и отказва да се впише в канона на времето си. Зад порязващата актуалност и остра мисъл, сякаш недостъпна остава неговата свръхчувствителност. Иво Милев прави първи по рода си опит за същностен разказ за този титан.
image

Отвъд картините. Светът на Борис и Славка Деневи

„Отвъд картините. За изкуството и живота на Борис и Славка Деневи“ оправдава заявката да бъде повече от колекция – емоционално пътешествие през изпълнения с премеждия творчески и житейски път на баща и дъщеря. Забележително стилна и модерна, експозицията съчетава известното за Деневи с непознати факти и предмети, за да извае цялостни образи на две белязали цял век личности.

Портфолио

Румена
Калчева
image