- | СБХ, Шипка 6, 1 А
Галерия (44)

куратори Антон Стайков и Свобода Цекова

За изложбата

Тази изложба е посветена на двама художници – баща и дъщеря. Раждането на единия и смъртта на другия отмерват едно цяло столетие, изпълнено с периоди на благоденствие и войни, надежди, диктатури и застой. Борис Денев (1883 – 1969) е централна фигура в културния и обществения живот на България между двете световни войни. Той е живописец, военен художник, изобретател, есеист, просветен деец, част от софийската артистична бохема, съпруг на Мара Грозева, дъщеря на виден индустриалец и кмет на София. Единственото им дете Славка Денева (1929 – 1984) расте в семейния дом на улица „Шипка“ 18 сред музика, книги, домашни представления, заобиколена от интересни личности и картините на баща си. Втората световна война и бомбардировките над София прекъсват безгрижното ù детство. Новият строй, установен в България след Деветосептемврийския преврат през 1944, съдбовно променя живота на семейство Деневи. Зрелите години на Славка преминават изцяло в периода на социализма. В началото е дъщеря на „враг на народа“, а по-късно е квалифицирана като „особнячка и маргинал“. Но зад стените на дома си Славка гради своя свят. Грижи се за майка си и баща си до края им, обгражда се с кръг от близки приятели, с които споделя радостта от интелектуалното общуване. Въпреки ограниченията на системата и материалните затруднения, в които живее, тя се развива като автономен художник със собствен разпознаваем стил.

Забележителното по значение и обем художествено наследство на Борис Денев и Славка Денева е било предмет на различни изследвания. Голяма част от знаковите им творби са притежание на държавни галерии и музеи, други са се озовали в частни колекции. Много документи, фотографии, рисунки и картини се представят за първи път. Изложбата разглежда развитието на стила на двамата художници, възгледите им за живота и изкуството, надниква и в неосветените зони на творческия процес, в интимния свят на приятелствата, стремежите, идеалите.


+++

Екип

За каталога


Антон Стайков, Свобода Цекова
съставители
Антон Стайков текст
Свобода Цекова графичен дизайн, фотограф архивни кадри 
формат.бг предпечат 
Елена Спасова фотограф репродукции
Мариела Янакиева координатор, редактор, коректор
Надежда Радулова редактор
Иван Савов консултант
Пламен В. Петров научен консултант
МАГ 97 полиграфия

За изложбата

Антон Стайков, Свобода Цекова куратори
Свобода Цекова графичен дизайн, експозиция 
Стефан Гаджовски пространствен дизайн
Никол Карапеева консервация и реставрация
Филип Попов постер изложба
ДИЯ Арт – Румен Чаушев, Димитър Чаушев, Явор Чаушев производство и монтаж комуникация
Долорес Дилова Фондация ПИБ
Юлия Портарова ПР
Румяна Недялкова архив
Милен Слатински липови рамки
Ивайло Димов, Радослав Нейчев, Мирослав Ангелов монтаж
Мария Павлова, Марта Игнатова администрация
Михаил Димитров, Боне Бонев, Нора Грозданова технически екип

Изложбата и каталогът са базирани на проучване на художественото наследство и семейния архив на Деневи, завещан през 1983 на СБХ от Славка Денева в последните месеци на живота ù. В изложбата са включени творби, фотографии, обекти и документи, собственост на СБХ, и творби от колекциите на ХГ „Петко Задгорски“ – Бургас, ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна, ХГ „Борис Денев“ – Велико Търново, ХГ – Добрич, ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, ХГ „Илия Петров“ – Разград, ГХГ – Пловдив, ХГ – Перник, ХГ – Русе, ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, Галерия Инджов – Пловдив, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и Иван Савов.

Благодарности на Сирма Сарафова-Ораховац, Нестор Иванов, Лада Брашованова, Ани Дрангова, Иван Савов и всички други, които споделиха спомените си за семейство Деневи.

Благодарим на всички приятели и колеги, които ни подкрепяха по време на подготовката на изложбата и каталога!

Проект на Фондация „Поддържане на изкуството в България“

С подкрепата на Столична община, „Програма Култура“


+++

Отразяване в медиите

БНТ - Рецепта за култура, 22.05.2021

БНТ - Култура.БГ, 26.05.2021

Тоест

Капитал

Въпреки.com

БНР - Артефир

Изкуство и наука

Сега

Свободна Европа