В

В секцията са застъпени различни класически, модерни и експериментални форми на печатната графика, илюстрацията и рисунката. „Графика и илюстрация“ e eдна от първите и най-многобройни секции в СБХ. Освен обичайната изложбена активност, свързана с организирането на различни групови, секционни, национални и международни инициативи, секция „Графика и илюстрация“ има богата история и основополагащ принос, значим за цялата организация.


Портфолио

Буян
Филчев
image

Е-бюлетин

image

Обновената графична база в Самоков

На 18 септември 2021 с изложба на самоковски щампи и гравюри от Никола Образописов, Сотир Клинков, Васил Захариев, Наум Хаджимладенов, Зафир Йончев и съвременни български графици бе открита обновената графична база в Самоков.
image

Дигитална археология. Изложба на Филип Попов

Обединявайки творби, датиращи от 2014 досега, Digital Archaeology отразява продължаващия фокус на Филип Попов върху граматиката на постхуманизма и трансхуманизма, изправяйки се срещу технологиите и нашето несигурно бъдеще и вниквайки в начина, по който машините са се вплели в самата тъкан на нашия утрешен свят.
image

По средата. Изложба на Десислава Унгер и Ленче Андонова

Творбите на двете художнички са отражения на реалността чрез лични преживявания, движещи се между абстрактни пейзажи и прецизно изрисувани форми. В тях се създава междинно, безвремево пространство, където се срещат идеите им.
image

Като на игра. Изложба на Зоран Мише

Зоран Мише се завръща в ранните си спомени – в необремененото, свободно и въображаемо детство. Чрез вече познатите офорт и акватинта художникът прави завой към тема първоизточник, маркирала най-ранните стъпки на неопитоменото.
image

Как бг художниците четат световната класика

Родена преди година поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на издателство „Лист“ набра популярност и получи наградата „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост.
image

Изкуството на Kокимото е изпълнено с антигерои

В произведенията на Кокимото най-често срещан е въображаемият образ на художника - трагикомичен черен комиксов хибрид между човек и котка. Появява се изневиделица, коментира щяло и нещяло, не обещава добър вкус, а ирония и провокация. Присвоява популярни образи, нагазва в кича и се забавлява с култа към идоли. Антигероят като социална критика. Аргументите срещу това нахалство са напразни.
Иван Газдов / Ловци на снега по Брьогел

Вълшебното магическо графично пътешествие

Да се рисува след Матис и Де Кунинг по различен начин смятах за невъзможно. Докато не видях ГРАФИКАТУРАТА. Нейната поява е великолепен отскок над вездесъщите и вече отдавна досадни псевдоимпресионисти, псевдоекспресионисти, над прехвалените бебешки драскулки на импулсивистите.
Джакомо Миракола / Гласувай I

In summary. За 8. Триенале на графиката, София 2019

Експозицията на 8. международно триенале на графиката София 2019 г. не оставя съмнение за наличие на противоречия или предпочитания към старите класически или към новите дигитални технологии в графиката, а по-скоро показва развитието им в полза на съвременните естетически нагласи.
Камен Старчев / от изложбата

Камен Старчев разбива образа и ни изважда от унеса. Изложбата „Без звук“

Камен Старчев минава през различни етапи – от следването на скулптура, през пърформанса и видеото до професионалното занимание с електронна музика и графичен дизайн. Днес вече почти 15 години той работи единствено с компютър.
Виктор Мануел Ернандес / Вечно завръщане към инволютивния цикъл

XX международно биенале на графиката – Варна 2019

Биеналето на графиката във Варна е първото не само в България, но е и едно от най-старите в Европа. Идеята се ражда през 1979 г. във Варна. Същата година се провежда първото издание като Национална изложба.
image

XXI международно биенале на графиката във Варна и научна конференция „Варна – Вулкан“

XXI Международно биенале на графиката във Варна представи 239 чуждестранни и 70 български автори, 471 творби от 46 държави. Голямата награда взе Чакрит Лапаудомлоет от Тайланд, специалната – Васил Колев. Конференция отчете приноса на художниците, творили в изоставената фабрика за печки „Вулкан“ от 1976 до 2007 г.

Представяне

Алиса на Ясен Гюзелев. Отзиви в чуждата преса.

Българският илюстратор Ясен Гюзелев започва успешната си международна кариера с илюстрирането на „Алиса в страната на чудесата“. Тази книга е тест за всеки амбициозен илюстратор по света. Интерпретацията на Ясен Гюзелев е посрещната възторжено от критиката, награждeна на престижни форуми, издадена на няколко езика.

image

Портфолио

Веселин (Вес)
Дамянов
image