- |
Галерия (11)

Международното триенале на графиката е международен форум за графично изкуство, който се провежда от 1995 година насам в София и отразява тенденциите и актуалните постижения на графици от цял свят. Организатор на събитието е Съюзът на българските художници. Триеналето обхваща серия от интересни събития, ориентирани както към широката публика, така и към специалистите в сферата, а тази година съпътстващата програма е изключително богата и интересна, но затова малко по-нататък.

Триеналето се провежда за осми път и се е утвърдило като един от най-авторитетните форуми в страната, който надхвърля традиционната идея за класическа печатна графика и дава възможност на художниците да представят своите дигитални графики и графични инсталации.

Стартирало като изложба с международно присъствие през 1995 година, триеналето бързо се развива и става предпочитано поле за изява на български и чужди автори. Регистрира и отразява художествените процеси, представя в оригинал утвърдени в световен мащаб автори и дава възможност за изява на млади творци. Национално жури селектира най-добрите творби от над 300 автори, които ще влязат в престижната изложба в пространствата на Шипка 6, а международно жури определя носителите на призовете. Сред членовете на международното жури са Педро Галилея от Испания – изкуствовед и куратор, директор на Фондация CIEC (Международен център за съвременна графика), Едвин Драгичевич от Хърватия – график и професор по Печатна графика в Университета в Сплит, Ратеб Шабан  от Йордания – художник, професор по графика, типография и илюстрация, Буян Филчев – председател на Организационния комитет на Триеналето, както и Любен Генов – председател на Съюза на българските художници.

Откриването ще бъде на 25 ноември! Запазете си целия ден, тъй като съпътстващата програма ще започне от сутринта - изложби, срещи и разговори с журито по наградите. Събитията ще се проведат на няколко различни локации!

Facebook: Съюз на българските художници