- | Извън СБХ
Галерия (28)

Любен Зидаров – доктор хонорис кауза на Националната художествена академия

Галерия „Академия“, София, ул. „Шипка“ 1
30 април – 10 май 2022

церемония: 4 май 2022, 16:00 часа

Поредната изложба на Любен Зидаров е свързана с удостояването му от Художествената академия със званието доктор хонорис кауза. Церемонията се провежда сред картините му на 4 май 2022 в 16:00 часа.

+++

Работно време на галерия „Академия“:
понеделник – неделя 11:00 – 19:00 

+++

Любен Зидаров (р. 1923), най-възрастният активен илюстратор в света  / фотография: Сотир ГелевЗа знаковия български илюстратор и живописец Любен Зидаров това е своеобразна ретроспектива, в която той, с помощта на сина си, изкуствоведът Филип Зидаров, е избрал знакови творби от различни години. Към тях са добавени и съвсем нови творби, създадени специално за изложбата. Заглавието „Отсечки“ подсказва различните занимания на художника през годините – живопис, илюстрация, портрети, композиции със сатиричен сюжет. 

Любен Зидаров / стенен килим „Моят град“, 1970, Национална галерия, фрагментАкцент в изложбата е стенният килим „Моят град“, предоставен за изложбата от Националната галерия, където се съхранява. Заедно с килима е експониран и проектът с темпера, като зрителите могат да оценят високото качество на изпълнението на гоблена, създадено под зоркия поглед на Любен Зидаров в ателиетата на творческия фонд на СБХ през 1970. „Моят град“ е шедьовърът на Зидаров, събирателен образ на градове, в които Зидаров е пътувал, които е изучавал за различни свои илюстрации. В композицията съжителстват изток и запад, екзотика и цивилизация в декоративен лабиринт, който може да бъде обхождан и изучаван с часове. 

  • Любен Зидаров / Автопортрет
  • Залтю Бояджиев / Портрет на Любен Зидаров, 1966


В изложбата образът на самия Зидаров присъства в неговите прочути автопортрети – той се изследва с чувство за самоирония в различните възрасти, като грешник, като някой от героите на своите илюстрации, а някои от портретите са разположени върху колоните по цялата им височина. Особено място в изложбата заемат портретите на неговата съпруга, поетесата Богдана Зидарова. 

Любен Зидаров / Пред портрета на жена си Богдана в изложбатаЧаст от изложените илюстрации са от книги, които Любен Зидаров илюстрира многократно и продължава с нови версии и в последните години – „Андерсенови приказки“, „Островът на съкровищата“, „Чичо Томовата колиба“. В изложбата са показани и илюстрации към „Подир сенките на облаците“ на Яворов, за които той печели наградата на името на Борис Ангелушев през 1976. 

Любен Зидаров / поглед в изложбата „Отсечки“ в галерия „Академия“


+++

За автора

Любен Зидаров е роден във Велико Търново през 1923. Завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948, но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания. През 1950 – 1970 рисува за детските издания вестник „Септемврийче“ и списание „Славейче“, главен художник е на издателство „Народна младеж“ (1967 – 1970).


+++


Избрани илюстрации

„Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов и други.


+++

Награди

За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание Народен художник. Носител на различни награди: сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, награда на ДКМС за изкуство и култура (1970), наградата „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976), както и орден „Кирил и Методий“ – I степен през 1963. През 2014 е удостоен с голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. През 2016 получава отличието „Златен век“ на Министерство на културата. През 2022 е удостоен със званието доктор хонорис кауза на Художествената академия в София.

+++

Любен Зидаров и СБХ

Любен Зидаров е свързан със Съюза на българските художници през годините – председател на Творческия фонд през 1980-те години, от 1996 до 1999 е председател на СБХ.

+++


Повече за художника можете да научите в неговото портфолио тук