Галерия (4)

На 18 септември 2021 с изложба на самоковски щампи и гравюри от Никола Образописов, Сотир Клинков, Васил Захариев, Наум Хаджимладенов, Зафир Йончев и съвременни български графици бе открита обновената графична база в Самоков.

Графичната база в Самоков съществува от април 1973. Създадена е по инициатива на самоковския художник Зафир Йончев, с подкрепата на Христо Попхристов, зам.-председател на Окръжен народен съвет – София, също самоковец, и активното участие на Светлин Русев и Христо Нейков. Оборудването е поето от СБХ.

Неслучайно точно Самоков като

център на възрожденската гравюра

проявява съпричастност към проблемите на българската графика и предоставя своето любезно домакинство. Благодарение на съществуването на графичната база днес в музея на града, където се пази първата графична преса, внесена в България от Никола Карастоянов, наред с възрожденските щампи съжителства и една от най-богатите колекции от съвременна българска графика.

  • Подлед в графичката база
  • Постоянна експозиция

От 1980 базата се разполага в реставрираните Есова къща и Босева къща, запазили духа и красотата на възрожденската епоха. До 2021 съществуването на графичната база е пример за партньорство между СБХ и кметството на града. Ентусиазмът на Зафир Йончев запалва искрата за работа на много художници. Първите са Наум Хаджимладенов, Васил Чакъров, Христофор Пейчев, Тодор Атанасов, Светлин Русев, а от 1975 в графичната база работят художници като Дечко Узунов, Найден Петков, Петър Чуклев, Петър Брайков, Румен Скорчев, Любомир Йорданов, Георги Трифонов, Димо Колибаров, Христо Кърджилов, Николай Майсторов, Златка Дъбова, Христо Нейков, Онник Каранфилян и др. Любен Стоев, завършил графика в Дрезденската академия, довежда известния немски печатар Роланд Ерхард, завеждащ графичния кабинет на академията, и така се установяват и международни връзки. В началото на 1980-те е подобрено снабдяването на ателието с професионални материали от Франция. През 1983 – 1984 в графичната база гостува един от водещите специалисти в света на литографските техники, американският литограф Бил Лакатута от Института „Тамаринд“ в Ню Мексико, САЩ.

През 1989 – 1999 проф. Стоян Стоянов – Течи се свързва с френския меценат и колекционер Жорж Екли, който спонсорира базата и тя се стабилизира финансово.  През годините се създават великолепни библиофилски издания: Христо Фотев – поезия, с илюстрации на Симеон Венов, Константин Павлов – поезия, с рисунките на Светлин Русев, голямоформатно издание на американския поет Стенли Кюниц с илюстрации от Стоян Чуканов – Чочо.

През 1999 Босевата къща е реституирана и базата се преустройва в Есовата къща. С финансирането по програма на швейцарската фондация „Про Хелвеция“ тя е обновена; организират се международни пленери по графика с участието на художници от Сърбия, Македония и България (2000 – 2001).

През 2003 с изложби в Самоков, София, Плевен, Братислава, Будапеща е отбелязана 30-годишнината от създаването на базата. За целия период в Графичната база са работили над 300 художници, в това число и автори от Германия, Италия, Франция, САЩ, Япония, Русия, Куба, Чили, Норвегия, Нидерландия. В базата работят и студенти от Националната художествена академия и Великотърновския университет.

От 2007 в двора на графичната база функционира галерия през лятото.

През следващите години (до 2020) дейността постепенно затихва. Желанието да се продължи традицията и да се запази този център на графичното изкуство води до решението

базата да се прехвърли към Община Самоков, а СБХ да предостави безвъзмездно печатарската техника.

Тя е ремонтирана и е назначен постоянен екип, за да се превърне отново в център на графичното изкуство, привлекателен за български и чуждестранни художници, работещи в областта на класическите графични техники.


+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, брой 01 / 2022, 72 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук

Смислови групи: