Галерия (3)

Виктор Мануел Ернандес / Вечно завръщане към инволютивния цикъл

13 август – 30 септември
Варна

Създадено преди 40 години, днес Международното биенале на графиката във Варна заслужено се нарежда сред авторитетните и влиятелни културни събития в света. Негова основна цел е периодично да представя актуалните тенденции и съвременните достижения в графичното изкуство през фокуса на класическите способи за печат.

Биеналето на графиката във Варна е първото не само в България, но е и едно от най-старите в Европа. Идеята се ражда през 1979 г. във Варна. Същата година се провежда първото издание като Национална изложба. От 1981 г. биеналето се превръща във форум с интернационално участие. През годините сред участниците и носителите на наградите на Международното биенале на графиката са световни имена като Дадо, Албин Бруновски, Виктор Вазарели, Винцент Хложник, Акира Куросаки, Конито Нагаока, Владимир Величкович, Владимир Гаджович, Марк Фризинг. През 2001 г. Международното биенале на графиката (МБГ) е включено в културните маршрути на Европа и оттогава е под егидата на ЮНЕСКО. Високият международен авторитет на биеналето се доказва и от традиционно големия брой участници от цял свят в неговото двадесето, юбилейно издание.

От постъпилите над 708 графични творби на български и чуждестранни автори след селекция бяха допуснати за участие 446 графики на 327 автори от 57 държави, сред които се открояват колекциите на Тайланд, Полша, Италия, Русия, САЩ, Турция, Сърбия, Аржентина, Япония, Китай, Индонезия, Пуерто Рико, Непал. Селекцията е дело на жури, председателствано от Ирина Мутафчиева, историк на изкуството и дългогодишен директор на Галерия за чуждестранно изкуство – София, и членове: доц. д-р Деница Янева – преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, доц. Йохан Йотов – ръководител катедра „Графика“ в НХА – София, Албена Спасова – преподавател в НХА и организатор на международни изложби, Венцеслав Антонов – директор на МБГ – Варна.

Непосредствено преди откриването на биеналето международно жури с председател проф. д-р Аксиния Джурова, България, историк и критик на изкуството, проф. д-р Филип Маурер, изкуствовед и галерист от Австрия, проф. Стоимен Стоилов, България, Владо Гьоревски, директор на триеналето на графиката в Битоля, Северна Македония, и Венцеслав Антонов – директор на Международно биенале на графиката – Варна, определи следните награди: с Голямата награда на град Варна беше удостоен Патипон Супанпонг, Тайланд, със Специалната награда – Лукаш Конюши, Полша, и три равностойни награди за Виктор Емануел Фернандес, Мексико, Онник Каранфилян, България, и Янко Орач, Словения.
XX Международно биенале на графиката – Варна е документирано в луксозен цветен, двуезичен каталог, който се разпраща до участниците във форума и до културни институции в страната и по света. В експозицията художниците убедително и артистично дават нов живот на традиционните графични техники, доказвайки, че в днешния дигитален свят те продължават да са актуални чрез неизчерпаемите си възможности. Биеналето на графиката във Варна се превърна в годините в международна културна институция и платформа, която респектира и възхищава със своите мащаби и обхват.

Поредното му издание е не само продължение на започнатото преди повече от четири десетилетия. То доказва, че биеналето е пример както за съхраняване на традициите, така и за пренасяне на художествени послания като един от най-значимите и уважавани артистични форуми в тази област на визуалните изкуства у нас и в чужбина. Международното биенале е повод за провеждане на дискусионен форум, иницииран от СБХ и подкрепен финансово от фонд „Култура“ – Варна, който цели да допринесе за видимостта и осмислянето на юбилейното издание. Той възражда традицията на провежданите в миналото обсъждания, осъвременявайки я със средствата на новата дигитална и рекламна култура.

Базиран върху автентични интервюта, архиви, фотографии, каталози, документация, форумът съчетава различни гледни точки за проявления и проекции на графичната култура, регистрира постижения и проблеми, провокира актуална платформа за оперативна критика и отстоява мястото на стойностната визуална култура в публичното и медийното пространство. Дискусионният форум е отворен към участници от Варна, страната и света, които биха искали да се включат на живо или виртуално към него. Интересен елемент в пространството на XX МБГ е изложбата на фотографа Саркис Саркисян – Серджо под заглавието „Кадри от журита“, отразяваща периода от 1980 до сега.
 
Как оценяват биеналето част от членовете на журито и един от участниците в изложбата в пространството на Градската галерия на Варна „Борис Георгиев“?
 
Владо Гьоревски, директор на графичното триенале в Битоля и член на международното жури: „XX-то биенале е стълб в концепцията за съхраняване на пиетета към класическите традиционни графични техники, което е приносно към цялата световна визуална култура.“
 
Онник Каранфилян, участник и носител на награда: „Тези хубави биеналета и триеналета из цял свят са спасителни острови за графиката. Защото графиката е най-интелектуалният жанр и тя няма да се превърне в онова нещо, което наричаме съвременно изкуство в смисъла, в който зрителя стои и се чуди за какво става въпрос. И тези триеналета и биеналета са островите - духовните пространства, където ние можем да се срещаме със световната графика, а по-хубаво от това няма. Нека да продължават още дълго време, защото 40 години, 20 издания са много сериозна работа и отговорност към редица поколения графици, формирани благодарение на Варненското биенале.“
 
Филип Маурер, изкуствовед и галерист от Австрия: „България е един център на класическите техники в графиката – изумително, за разлика например от биеналето в Краков, където по-скоро е в посока на компютърната графика, а в Любляна – на социалното, медийно изкуство. Една от най-интересните страни на тези техники е, че ръцете ти се изцапват, работиш със сила, мускули, използваш всичките си пръсти, дланите, а това е един вид приключение, което можеш да почувстваш с твоите очи, ръце, нос, а не с употребата на дигиталните медии и програми, които не предоставят тази възможност. Има едно особено усещане и дълбока връзка между художника и материала. Много важен въпрос, на който трябва да си отговорят повечето автори, е дали трябва само да работят за пазара и дали да се съобразяват с него. И е щастлив и показателен фактът, че все още се забелязва желание и хъс у младото поколение художници да работят със старите класически техники и са готови да участват в такъв престижен форум, какъвто е биеналето във Варна… С всяка изминала година нараства участието на графици от целия свят. Представете си за какъв голям мащаб говорим тук – това е вече за двадесети път, каква комуникация със света и различните школи предоставя Международното биенале във Варна – огромна възможност, несъмнена класа, високо ниво!“
 
***
Организатори са Община Варна, Министерство на културата и СБХ.
Пряк изпълнител е Галерия за графично изкуство – Варна. МБГ се провежда под патронажа на кмета на град Варна. Най-значима е подкрепата за биеналето от Община Варна, която изцяло осигурява неговото финансиране. Фигурата, която е знакова за събитието и е в основата на неговото създаване, е големият художник Стоимен Стоилов.

+++

НАГРАДИ НА XX МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ
НА ГРАФИКАТА – ВАРНА 2019
 
ГОЛЯМА НАГРАДА НА ГРАД ВАРНА
Патипон Супанпонг (Тайланд) – „Следи от живот“ VII
2019, гравюра на дърво, 72 х 120
 
СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО
Лукаш Конюши (Полша) – „Обитаема структура“
2017, офорт, 68 х 98
 
ТРИ РАВНОСТОЙНИ НАГРАДИ
Виктор Мануел Ернандес (Мексико) –„Вечно завръщане към инволютивния цикъл“
2018, гравюра на линолеум, 76 х 99
Онник Каранфилян (България) – „Oлтар I“
2018, смесена техника, 92 х 50
Янко Орач (Словения) – „Ноктюрно BV 2“
2019, акватинта, 59 х 98

Смислови групи: