Галерия (3)

Не един път съм имала удоволствието да се срещна с произведенията на аржентинския майстор на графичното изкуство Леонардо Готлейб – голям приятел на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“. Наскоро отново ми се удаде такъв случай – на Десетото международно триенале, състоялао се през 2021 в град Битоля, Република Северна Македония. Международното жури го отличи с Почетната специална награда за цялостна дейност и принос към съвременната ксилография.


+++

За автора

Леонардо Готлейб е роден през 1958 в град Резистенсия, столицата на провинция Чако, Аржентина. Рисува с голямо желание още от най-ранна възраст. Посещава училището за изобразителни изкуства в родния си град, а след това учи в Академията за изобразителни изкуства в Буенос Айрес. Самият той ми е споделял, че се е научил от преподавателите си „да пътешества във времето и пространството и да пренася това в работата си“. А на въпроса ми защо е избрал да работи с гравюри отвърна, че за него няма по-силен и точен начин да предаде възприятията, които го вълнуват. От 1974 Готлейб започва участията си в национални изложби, от които има над 60 награди. От 1987 досега е участвал в повече от 100 международни изложби и биеналета в Америка, Европа и Азия, получил е 18 награди. През 1990 Националната академия за изящни изкуства му присъжда наградата на фондацията за гравюра на името на Alejandro E. Shaw, най-високото отличие за художници под 35 години. През 2003 е поканен в журито на Седмото международно триенале в Полша, а през 2006 е в комисията на Петото графично триенале в Битоля, Македония. Една година по-късно е награден от аржентинския Сенат за неговите художествени постижения. По време на годишния София Хартиен арт фест през 2019 негови творби са представени в галерия „Сан Стефано“. Последната му международна изява е споменатото участие в Битоля, където директорът на триеналето Владо Горески определи Готлейб като „един от най-изтъкнатите автори на графичното изкуство в света“.

Понастоящем творецът живее в един от най-емблематичните квартали на аржентинската столица – „Ла Бока“, известен в цял свят с тангото, футбола, но и със своите разноцветни къщи. Боядисани в ярки цветове, те са невероятна атракция и отдалеч изглеждат като ковьор, съставен от различни парчета плат. Кварталът предлага за посетилите го незабравими преживявания, а Леонардо Готлейб има щастието и да твори там. Освен това отделя от времето си да преподава в Националния университет за изящни изкуства и във Висшето училище по изобразително майсторство „Света Ана“.

Редовен участник е в различни графични симпозиуми както в Аржентина, така и в чужбина.

Нов етап в развитието му бележи 1992. Започва да изобразява в творбите си различни строителни конструкции – такива, които са изоставени или които тепърва се изграждат. Дошъл през същата тази година в столицата Буенос Айрес от провинция Чако, той е поразен от това да види, че има два съвършено различни свята – природата, с която е свикнал в родното си място, и един тотално урбанизиран град. Малко по-късно му се случва да изживее изключително трагично за аржентинците събитие, което разтърсва и целия свят – атентатът срещу израелското посолство в самото сърце на столицата. Впоследствие посещава мястото на трагедията и пред отворената рана на разрушената сграда с мълчаливо стърчащите отвсякъде железа Готлейб замисля и създава серията творби „Мълчаливи свидетели“.

Не е лесно да се тълкуват произведенията на този голям аржентински талант. Темите в работите му са свързани главно с градската среда. Много от неговите графики показват разрасналите се мегаполиси, които сякаш са се превърнали във врагове на хората. Но спасителната алтернатива винаги присъства и това е светлината, която струи в неговите творби.

От началото на кариерата си до днес Леонардо Готлейб е изминал дълъг творчески път, с който е спечелил мястото си в лоното на аржентинското изкуство. Отдаден изцяло, с постоянство и страст сътворява неща, които вълнуват и допринасят за развитието на ксилографията. Според много критици и теоретици на съвременната аржентинска гравюра Готлейб е съумял да покори доста от върховете ѝ. А ние, от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, като приятели и почитатели на неговия гений искрено вярваме, че му предстои да завоюва и следващите коти.

Смислови групи: