Галерия (34)

Съвременни тенденции в развитието на българската книга и шрифт

За изложбата

Изложбата има за цел да акцентира върху съвременните тенденции в развитието на българската книга и шрифт, като представя творби на млади автори от двете области, завършили своето образование в НХА, в специалностите „Книга, илюстрация и печатна графика“ и „Плакат и визуална комуникация“. Подобна селекция дава възможност на зрителя да се запознае с вижданията на тези графични дизайнери, свързани с проектирането на шрифтове и създаването на книги. Всеки един от тях търси и намира своето място в тези сфери, като изразява вътрешния си авторски прочит, преплетен с изискванията на времето, в което живеем, и условията, които то поставя пред тях.

СБХ е партньор и домакин на изложбата, като предостави залите 1C и А0 на първия етаж.


+++

Участници

Албена Лимони и Костадин Кокаланов, Александра Младенова, Ани Петрова, Антонина Георгиева, Борислава Караджова, Весела Кучева, Владимир Лагадинов, Георги Гиков, Георги Павлов, Десислава Найденова, Дора Иванова, Ети Василева, Жаклина Жекова, Жана Николова, Иван Гърбев, Катерина Киричева, Кристина Костова, Лало Николов, Люба Халева, Маринела Галева, Мария Налбантова, Михаела Караджова, Николай Петрусенко, Омана Кацарска,Тодор Георгиев, Тома Гълов


+++

За конференцията

Изложбата „Книга и шрифт“ е част от Националната конференция „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“ (7 – 10 април 2022). Конференцията ще се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е посветена на широк кръг от теми, сред които: шрифт и ръкописно писмо, първите български печатари и оформянето на книгата, средновековна и съвременна кирилица, техники за изработването на шрифтовете и тяхното влияние при издаването на книгите, съвременни кирилски и глаголически шрифтове, оформлението на българската книга и др.

+++


Виртуален тур в изложбата


Картинката е линк към виртуалния тур в изложбата
/ Автор: Роман ИлиевQR код 
/ към виртуалния тур в изложбата


+++


За новото пространство А0, Шипка 6

Изложбата ще се проведе на 1 етаж в зала 1C и допълнителното пространство А0, което можете да разгледате

тук