- |
Галерия (13)

Баща и син Личкови отбелязват с изложбата юбилейната 80-та годишнина на Никола Личков. 


Никола Личков

е роден през 1940 г. в с. Зърнево – Гърция. Живее и работи в София. Завършил е Художествената академия през 1969, специалност „Скулптура“ при проф. Секул Крумов.

От 1975 до 1990 е преподавател по изобразително изкуство. Участва в почти всички национални изложби, на СБХ.

През 1991 участва в представителна изложба на български художници в Al centro Salvador Allende в Специа, Италия. През същата година участва в представителни изложби на български художници във Виена. През следващите 1994, 1996 и 2003 участва в биенале, посветено на Данте Алигиери в Равена. 2016 има участиe в международната изложба в Кълъмбъс, Охайо, САЩ.
Има три самостоятелни изложби в галерията на СБХ – Шипка 6, а през 1990, 2000, 2001 – самостоятелни юбилейни изложби, СБХ – Шипка 6.

1998 – самостоятелна изложба скулптура, рисунка, Пещера
2001 – самостоятелна изложба – Лимасол, Кипър

Автор на паметниците на Христо Ботев, Петър Мишев и Васил Мулетаров в Пещера др.

Негови творби са притежание на Националната галерия, галериите в Пазарджик, Перник, Кърджали, Монтана, Берковица.

След 1990 Никола Личков работи основно в областта на малката пластика. В изложбата представя лирични и психологически портрети. За него лириката е в бронзовите женски фигури, музиканти, фигури в съзерцание и размисъл. Психологическите му портрети са на хора в момент от ежедневието им, с техните проблеми и трудности.

Негови творби са притежание на колекционери от над 30 държави в целия свят. (В настоящата изложба са показани писма и публикации от тях.) През 2010 по поръчка на управата на хотел „Томас Джеферсън“ във Вашингтон Никола Личков изработва 10 пластики на президента Джеферсън, предназначени за подаръци на видни личности от културата и политиката, посетители на хотела.


Милен Личков

е роден през 1972 в София. През 1998 завършва Художествената академия, специалност "Графика", при проф. Галилей Симеонов. Работи в областта на графиката и живописта. Той поставя в центъра на творчеството си човека и търси красотата на момента. Представя фигурални композиции, пейзажи и графики с библейски сюжети. От 1999 участва в изложби. Не за първи път представя работата си заедно със скулптурите на своя баща. Предишната им изложба в галерията на СБХ - Шипка 6 е през 2010.