С

Секцията сред формираните в СБХ, основани след 10 ноември 1989, а именно през 1993 година. Неин кръстник е Димитър Грозданов. В нея членуват 71 художника. 


Е-бюлетин

image

Слово и мемове

Имената, които стоят зад създаването на тази изложба, са доказали с работата си, че са гаранция за качество и смисъл, но тъй като експозицията генерира изключително интересни за размисъл трасета за отношенията между минало и настояще, религия и вяра, дух и материя. Все архетипни и придаващи смисъл на съществуването ни диади.
image

Временен баланс, непрестанни трусове 2021. Трето биенале за съвременно изкуство

През септември в Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, се откри третото мащабно издание на вече станалия традиционен за музея форум. Кураторите Нели Недева и Деян Боев представят колекция от произведения в рамките на експозицията „Временен баланс, непрестанни трусове“ 2021.
Гонене на зли духове / откриване на изложбата

Свръхестественото е естествено

Изложбата „Гонене на зли духове“ в галерия „Райко Алексиев“ на пръв поглед приканва към говорене за метафизичното, за други светове отвъд човешкия и техните тъмни обитатели. Размишленията обаче, на които разнообразните представени подходи по темата в рамките на тази изложба навеждат, започват от човешкото.
image

Призраците са сред нас

Изложбата не си поставя различна цел от „Гонене на зли духове“, но резултатът от нея може да изведе определени изводи по отношение на съвременната художествена сцена днес и да предположи по-дълбоки и предумишлени намерения.
Реалният музей / от изложбата

Реалният музей

Изложбата дискутира мястото на музея като институция в една много динамична среда. Ако доскоро дигитализирането на изложби и колекции, онлайн достъпът до тях и виртуалните турове бяха съпътстващи музейни дейности, то в променящите се условия днес те се превръщат в основни.
image

Erewhelse. Проект на Ив Тошайн

Между класическите колони на сградата на Военното издателство в София висят националните флагове на България, Европейския съюз и Австрия. Проектът, който Ив Тошайн реализира през октомври 2020 в галерия Monev Contemporary, е наречен „Erewhelse“.
image

Errors. Георги Георгиев jorrras и възможностите на ‘нищото’

С проект ERRORS. от серията Color Interactions Георги Георгиев – Jorrras насочва програмата си за деконструкция на образа от текстурата към цвета. Основна изразна форма става петното, към което той подхожда c равноправна употреба на маслени бои и пастели, цветни моливи и химикалки, темпера и акварел, колаж.
Благой Атанасов / Рециклиране

Рециклиране. Арт инсталация на Благой Атанасов от серията изложби „спасение на света“

Инсталацията „Рециклиране“ е зов за преосмисляне и спасително действие. Поставена върху „Десет нови божи заповеди“ и конкретно номер 8: Рециклирайте изкуството си, с по 14 картини и скулптури опаковани за целта. Резултатът от процеса се изразява в „Рециклирани илюзии“ – три живописни платна около естествена морена. Всяко от платната е „Страница от една Нова библия“.

Портфолио

Благой
Атанасов – Bo Simeon
image