Галерия (1)

Благой Атанасов / Рециклиране

1 – 10 април 2021
галерия „Райко Алексиев“ – СБХ

В зала „Райко Алексиев“ показах инсталацията „Рециклиране“. Тя е разказ, който се състои от три части – увод, изложение и заключение.
Уводът на разказа е поводът за създаване на произведението – текст в началото на изложбата съдържа „Десетте нови божи заповеди“. Те се появиха в съня ми на 23 август 2020. Записах ги веднага такива, каквито ги видях:
1.         Рециклирайте воала на невежеството, който покрива съзнанието ви, за да можете да ме виждате и чувате!
2.         Рециклирайте езика, на който общувате с мен!
3.         Рециклирайте политическите и икономическите си системи! Не позволявайте на хора, които не знаят езика ми и нямат връзка с мен, да ви управляват!
4.         Рециклирайте философиите си, религиите си и алтернативната реалност, в която живеете!
5.         Рециклирайте егоизма си, алчността си,
желанията си за удоволствия и неконтролируемото си размножаване!
6.         Рециклирайте ядрените си арсенали!
7.         Рециклирайте културата и образованието си!
8.         Рециклирайте изкуството си!
9.         Рециклирайте градовете и архитектурата си!
10.Подарих ви прекрасната планета Земя, която бавно унищожавате.
Рециклирайте въздуха, водата, почвата и цялата мръсотия, която сте създали, преди да съм започнал тотално рециклиране!
 
 
Изложението в голямата зала на галерията е изпълнение на заповед номер 8: Рециклирайте изкуството си! Четиринайсет картини и 14 скулптури бяха „облечени“ в завързани пластмасови чували, готови за рециклиране. Възприемам тази част от инсталацията като реквием за изминали пътища, пътеки и илюзии.
В малката зала на галерията бе заключението на изложбата – работите ми, преминали през процеса на рециклиране. Те бележат началото на нов етап в моето творчество. Наричам този етап „Рециклирани илюзии“. На стените около една естествена морена в средата на залата имаше по три живописни платна. Заглавието на всяко от тези платна е „Страница от една Нова библия“. Тези страници ще бъдат показани на следващата ми изложба – „Библия без думи“.
Инсталацията „Рециклиране“ се появява във време на глобална пандемия, на тотална екологична криза, която в недалечно бъдеще може да унищожи света. Движението на нашата цивилизация, което все още наричаме прогрес, има и обратна страна. Тази инсталация е един зов за вглеждане в обратната страна на прогреса, за неговото преосмисляне и предприемане на действие. Предлагам България да стане инициатор на тази идея за спасение на света. Представяйки инсталацията „Рециклиране“ на следващото Венецианско биенале, можем да покажем изкуство с дълбок философски замисъл, ориентирано към бъдещето – авангардно изкуство!

Смислови групи: