Новини

 • image

  Номинации за Националната награда „Майстора“ / 2023

  На 1 февруари 2024 предстои официалното връчване на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ за 2023 година. На 15 декември 2023 журито разгледа постъпилите предложения и номинира четирима автори за техните постижения през изминалата година.

 • image

  Работно време на СБХ по празниците

  Колеги и приятели на изкуството, наближават празничните дни в края на годината. Залите ще бъдат отворени на 23 и 30 декември с намалено работно време – от 11 до 17 часа. 

  Изложбите от 9. Международното триенале на графиката са във всички зали на галерията на СБХ – Шипка 6.
  В зала „Райко Алексиев“ можете да видите изложбата „Преминаване“ на Иван Б. Иванов (1933 – 2023),
  живопис и документална част.

 • image

  Съвременни български наивисти

  Книгата „Съвременни български наивисти“ е единствена по рода си в България в последните 40 години. Тя представя българското наивистично изкуство през призмата на унфицирани интервюта на 30 художници и скулптори. Предговорът е от доц. Ружа Маринска, която в последните години от живота си безрезервно подкрепя събития, посветени на арт наив, като музейната експозиция в Белоградчик, международното виртуално Биенале НАИВ като председател на международното жури и търговските салони в София, Велико Търново и Варна.

 • image

  Награди от XI Форум Малки графични форми / 2023

  Днес, 19 декември 2023, жури в състав: Васил Колев, Маня Вапцарова и Цвета Петрова, разгледа творбите на 66-те участници в XI Форум „Малки графични форми“ и определи три награди съгласно статута на изложбата.

 • image

  Изложба на секция „Живопис“ – 2024

  Предстоящата изложба на секция „Живопис“ на СБХ ще бъде през юни 2024. Темата на изложбата е „Паралелни светове“. Всеки автор може да представи до три творби. Приемането им е на 27 май 2024.

 • image

  Календар на СБХ / 2024

  Съюзът на българските художници отбелязва 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров (12.12.1923 – 3.01.2023), художник, оставил забележителна диря в българското изкуство. Посветил над седем десетилетия на изкуството на книгата, той е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори. 

  Календарът се продава в сградата на СБХ – Шипка 6. 
  Цена: 12 лв.

 • image

  Награди / 9. Международно Триенале на графиката – София 2023

  Международното жури за определяне на наградите в състав: Буян Филчев (България), председател на организационния комитет, Десислава Христова (България), Мариана Смит (САЩ), Майкъл Кемпсън (Австралия)
  Давид Артеагоитиа (Испания)...

 • image

  Николай Майсторов с награда „Златен век“ / 2023

  На официалната церемония на 3 ноември /петък/ в галерия „Средец“ на Министерството на културата от 11 часа, министърът на културата Кръстю Кръстев отличи с почетни награди „Златен век“ и грамоти над 50 творци, за принос в развитието и популяризирането на българската култура. Николай Майсторов е отличен...

 • image

  Акад. Крум Дамянов е носителят на Национална награда за скулптура „Иван Лазаров“ / 2023

  Акад. Крум Дамянов е носителят на годишната Национална награда за скулптура „Иван Лазаров“ за 2023 година. Той бе избран измежду петима номинирани автори...