Новини

 • image

  Обявяване на носителя на Националната награда за скулптура „Иван Лазаров“ / 2022

  На 1 ноември 2022, вторник, 12:00 часа, в Деня на народните будители, ще бъде обявен носителят на годишната Национална награда за скулптура „Иван Лазаров“. СБХ организира транспорт от София до Кюстендил и обратно за членове на съюза и журналисти.

 • image

  Напусна ни Здравко Палазов (1957 – 2022)

  Неочаквано, в навечерието на откриването на поредната му изложба, ни напусна смолянският художник Здравко Палазов.

 • image

  Руини и империи на Ларгото. Откриване: 21 октомври, от 18:30 часа

  На 21 октомври, петък, от 18:30 часа ще се открие международната изложба „Sofia Art Projects: Руини и империи на Ларгото“. Откриването ще бъде съпътствано от музикален пърформанс на младия български артист и музикант Мартиан Табаков. Изложбата ще отвори за публика досега недостъпни пространства на Ларгото и ще обживее древните руини и изоставените витрини. Вход свободен за всички събития и локации.

 • image

  Обиколка и разговор / РЕ-ТУР: 7 – Извън трафика

  На 22 октомври (събота) 2022, от 14:00 часа Културният център на Софийски университет започва есенното издание на РЕ-ТУР с обиколка и разговор за мащабната изложба „7 – Извън трафика“ в СБХ, която дава възможност на 7 визуални артиста да представят свой кураторски проект, следвайки артистичния си опит и задълбочените си изследвания в полето на визуалното. Това са Правдолюб Иванов, Генади Гатев, Петер Цанев, Венелин Шурелов, Иво Бистрички, Красимир Русев и Симеон Стоилов.
 • image

  Изложба на български исторически комикс на фестивал в Брашов

  Изложба на български исторически комикси е представена на международния фестивал на историческия комикс в Брашов от 13 до 16 октомври 2022. Мотото на фестивала през 2022 е „Балканите в историята“. Художникът Румен Чаушев е между официалните лица и присъства на откриването на изложбата.

 • image

  Снимки от откриването на изложбата „7 извън трафика“

  На 7 октомври 2022, петък, беше открита изложбата „7 извън трафика“, която продължава практиките на кураторските изложби „10 х 5 х 3“ (2003, 2006, 2010) и „7 х 5 х 3“ (2021). Събитието събра многолюдна публика в залите на първия етаж в галерията на СБХ, Шипка 6, където са инсталирани проектите на 7-те куратори.

 • image

  Откриване на изложба на Графична база – Самоков

  Изложбата „Щампарското дело в Самоков – традиция и съвременност“ с куратор Аксиния Джурова представя творби от богатата колекция на Графична база Самоков, основана през 1973 по инициатива на Съюза на българските художници. Колекцията се съхранява в построената през XIX век Есова къща.

 • image

  Церемония по връчването на Националната награда „Захарий Зограф“ 2021

  Националната награда „Захарий Зограф“ ще бъде връчена официално на Надежда Кутева, лауреат на наградата за 2021 година. Тържествената церемония е на 7 октомври 2022, петък, в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков.

 • image

  Национална изложба Графичен форум 2022 / Стара Загора

  Национална изложба „Графичен форум“ се организира за шеста поредна година в Стара Загора. Целите на изложбата са да популяризира графичното изкуство и да подпомогне българското съвременно изкуство.
  Изложбата ще бъде открита на 1 ноември 2022 в изложбена зала  „Любор Байер“.