Новини

 • image

  Нова дата за участие във Фестивала на керамиката / 2023

  До 31 март могат да изпращат творбите си кандидатите за участие във Фестивала на съвременната българска керамика / 2023.

 • image

  Писмо от Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Турция

  От 1 до 4 март 2023 СБХ организира благотворителна изложба в подкрепа на засегнатите от земетресението райони в Турция и Сирия. Бяха събрани 42 700 лева, които авторите на закупените произведения предоставиха абсолютно безвъзмездно и на 100% за каузата.
  Публикуваме благодарственото писмото, изпратено от Н.Пр. г-жа Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България, до Любен Генов, председател на СБХ.

 • image

  Напусна ни Драган Немцов (1935 – 2023)

  Драган Немцов е художник, който съчетава в своето творчество детския възторг от откривателството с мъдрост, ерудиция и широки интереси и богата биография.
  Роден е в Габрово. През 1959 завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов.

 • image

  Национална изложба Земята на Ботев / 2023

  Национална художествена изложба „Земята на Ботев“ 2023 за съвременна живопис, графика, скулптура и приложни изкуства се организира в гр. Враца. В нея могат да вземат участие всички художници от България с живописни, графични, скулптурни и приложни творби, посветени на Ботевия подвиг, както и творби, посветени на съвременното развитие на България. 

 • image

  Бизнес за артисти. Проектът ArtCRelief

  Тази седмица, на 14 март 2023, в СБХ – Шипка 6 се състоя Конференция по проекта ArtCRelief по програма Еразъм+ на Европейския съюз, който е на финален етап. Съюзът на българските художници участва в проекта заедно с още шест организации от Естония, Гърция, Италия и Кипър.

 • image

  Награди от Пролетен салон / 2023, Габрово

  Изложбата Пролетен салон / 2023 беше открита на 10 март 2023 в Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, и ще продължи до 11 май 2023. В нея участват 147 художнички.

 • image

  Снимки от откриването на изложбата на преподавателите от Великотърновския университет

  На 9 март 2023 в зала „Райко Алексиев“ на СБХ беше открита изложба на преподавателите от Факултета за изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. 
  Разгледайте галерията със снимките от откриването.

 • image

  Пространство за вдъхновение / 2023

  Националната изложба „Велико Търново – пространство за вдъхновение /2023“ е културен форум за представяне и популяризиране на творчеството на българските художници. Изложбата е възможност за представяне на автори със съвременни творчески търсения в областта на визуалните изкуства, без ограничения в техники, формат, изразни средства. Изданието през 2023 ще бъде трето поред. (Първото издание на изложбата беше през 2017.)

 • image

  Напусна ни Екатерина Радева (1948 – 2023)

  На 12 март 2023 ни напусна Екатерина Радева-Саздова. Родена е в София. През 1972 завършва Художествената академия, специалност „Текстил“, при проф. Марин Върбанов. Поклон пред светлата ѝ памет!