Новини

  • image

    Греди Асса е носителят на Националната награда „Захарий Зограф“ 2023

    Жури: председател: проф. Аксиния Джурова и членове: Любен Генов, председател на СБХ; проф. Станислав Памукчиев, носител на наградата „Захарий Зограф“ и секретар на секция „Живопис“ към СБХ; Захари Каменов, носител на наградата „Захарий Зограф“; Борислав Китанов, изкуствовед; Иво Масларски, галерист; Веселин Хаджиангелов, директор на Исторически музей – Самоков.

    Наградата през тази година ще се връчи на церемония, която ще се проведе през октомври, а от 2025 отново ще се връчва през месец май, съобщават от Общината в Самоков.

  • image

    12 Международно биенале на малките форми – Плевен 2024

    Статут на 12. Международно биенале на малките форми – Плевен 2024

    Дванайсетото биенале на малките форми – Плевен 2024 се открива в залите на ХГ „Илия Бешков“ на 25 октомври 2024 от 18:00 ч. и продължава до 20 декември 2024.

  • image

    Работно време на СБХ от 1 до 6 май 2024

    Изложбените зали на СБХ на Шипка 6 и зала „Райко Алексиев“ ще бъдат затворени по време на всички официални почивни дни:

    1, 3, 4, 5, 6 и 7 май 2024.

    На 2 май 2024 ще бъдат отворени.
    Администрацията няма да работи от 1 до 7 май вкючително.

  • image

    Нови членове на СБХ / 2024

    На заседание, състояло се на 25 април 2024, Управителният съвет на СБХ одобри за приемане кандидатите, публикувани в приложения списък. Един месец след оповестяване на списъка с одобрените за приемане кандидати се обявяват окончателно приетите членове на СБХ, на които се издават членски карти. Определеният от УС на СБХ встъпителен членски внос за сесия 2024 е в размер на два членски вноса към момента на приема.
    Условия за окончателен прием...

  • image

    Финализиране на сесията за приемане на нови членове в СБХ / 2024

    Уважаеми колеги, съгласно условията за приемане на нови членове, след разглеждане на кандидатурите по секции предстои утвърждаване на новите членове от Управителния съвет на СБХ, който ще се събере на 25 април. Веднага след това кандидатите ще могат да вземат творбите си. Списъкът на приетите ще бъдe публикуван в сайта на СБХ на 26 април.

  • image

    Конкурс за туристическо лого и слоган на Варна

    Община Варна обявява конкурс за Проект за концепция за графична визия на туристическо лого и слоган на град Варна. Конкурсът е за създаване на графична визия на туристическо лого и слоган, които да символизират и комуникират туристическия потенциал на дестинация Варна с приложимост в различни комуникационни канали. Целта е утвърждаване на бранд Варна и повишаване на разпознаваемостта на дестинацията на туристическия пазар чрез изготвяне на концепция на графична визия на туристическо лого и слоган, които да асоциират визията на дестинацията.

  • image

    Международен конкурс и фестивал на комикса / Белград 2024

    Международният фестивал на комикса Salon Stripa, SKC Belgrade ще се проведе от 26 до 29 септември 2024.

    Краен срок за кандидатстване в конкурса: 10 юни 2024

  • image

    100 години от рождението на Лили Вермут – честване

    На 9 април 2024 от 18:00 часа в галерия „Академия“, София, ще се отбележат 100 години от рождението на Лили Вермут, изключително интересен художник и личност. Лили Вермут е завършила живопис при Дечко Узунов. Работила е в много сфери на изобразителните изкуства и като една от първите академични художници за текстилната промишленост.

    Организатори на честването са семейството ѝ, Художествената академия и секция „Текстил“ на СБХ.

  • image

    Аделина Филева с Орден на изкуствата и литературата степен Офицер

    Връчване на Ордена на изкуствата и литературата степен Офицер на г-жа Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия, от Н. Пр. Жоел Майер, посланик на Франция в България. Сряда, 3 април 2024, 18.00 ч., в Резиденцията на Франция. Освен редовната подкрепа за Европейската нощ на музеите, ангажираността на г-жа Аделина Филева в популяризирането и открояването на творци, които олицетворяват мостовете между нашите две страни, има значително въздействие върху българската публика и доведе до някои много добри сътрудничества, като изложбите на дуото Пиер и Жил през 2008 г, за която бяха създадени два портрета на Силви Вартан специално за изложбата в София, „Жул Паскин, от Видин до Париж“ през 2013, „Кристо 80-годишнина“ през 2015 и изложбата, посветена на чешкия фотограф Йозеф Куделка, „Изгнания“, реализирана от Център Помпиду през 2019.