Галерия (12)

Слово на Н. Пр. Жоел Майер, посланик на Франция в България

Уважаема г-жо Филева,

Днес сме се събрали по един шастлив и изпълнен с благодарност повод, да отбележим Вашия изключителен принос за разпространението на френската култура в България и за развитието на артистичните и културните връзки между нашите два народа.
Вашата всеотдайност и талант като директор на Софийска градска художествена галерия белязаха последните две десетилетия, превръщайки тази институция в перлата на съвременното изкуство в града.
Известна с решителния си, но добронамерен подход, Вие успяхте да обедините около себе си солиден и ефикасен екип. Вашите качества превърнаха Галерията в задължително място за любителите на изкуството в София и извън нея в България и Европа.
Вашата кариера, започнала като студент и експерт по история на изкуството, Ви превежда през позициите на куратор на изложби и ръководител на отдел „Връзки с обществеността“ до сегашния Ви статут на основна фигура в света на българското изкуство.
Вашата взискателност, добър вкус и страст към съвременните художници описват начина по който ръководите тази институция. Отдавате първостепенно значение на новопоявяващите се художници и на опазването на творбите в колекцията, която непрекъснато се увеличава.
През годините сте установили тесни връзки с Франция, като се превръщате в привилегирован партньор на Френския институт в България. Вашата ангажираност в популяризирането на френските художници, като например дуото "Пиер и Жил“ през 2008 с изложба от 50 творби, включително два портрета на Силви Вартан, създадени специално за изложбата в София, оказва значително влияние върху българската публика.
Г-жо Филева, Вие непрестанно изтъквате художниците, които олицетворяват връзките между нашите две страни, чрез изложби като „Жул Паскин, от Видин до Париж“ през 2013 и „Кристо - 80-годишнина“ през 2015.
Сътрудничеството ви с някои от най-престижните културни институции във Франция се засилва с течение на времето, както показва изложбата, посветена на чешкия фотограф Йозеф Куделка, „Изгнания“, реализирана от Центъра Помпиду през 2019. В момент, в който Триумфалната арка е опакована в Париж, Вие продължавате работата си тук с изложби като "Кристо и Жан-Клод: живот, творби, проекти", която получи топъл прием в София, като публиката с умиление си спомни за връзките на художника с България.
Вашата неизменна подкрепа за Европейската нощ на музеите, организирана от Френския институт в България, подчертава Вашата ангажираност към Европа на културата и популяризирането на френската култура в България.
Г-жо Филева, с работата и отдадеността си Вие допринасяте значително за разпространението на френската култура в България и за жизнеността на културните и артистичните връзки между нашите две страни.
По всички тези причини и с голяма гордост и удоволствие Ви издигам, от името на министерство на културата на Франция, в степен офицер на Ордена за изкуство и литература.

Н. Пр. Жоел Майер, посланик на Франция в България

+++

Орден на изкуствата и литературата / степен Офицер


Ваше превъзходителство г-н Мейер, уважаеми колеги, приятели, съмишленици, скъпо семейство,

Изказвам своята благодарност за това високо държавно отличие което се присъжда се на творци, откроили се с произведенията си в областта на изкуството или литературата, или с приноса си за влиянието на изкуствата и литературата, както и опазването на културното наследство във Франция и по света.

Бих искала да подчертая, че Франция и нейната култура са в моето сърце. През годините много знание, вдъхновение и уроци за артистична свобода и професионализъм съм получила. Вълнението ми днес е голямо, защото това отличие носи в себе си освен признание и голяма отговорност. Отговорността за развиване и опазване на културата и изкуството. През десетилетията съвместна сме представили не една значима изложба, автор или художествено течение свързани с български художници творили и учили във Франция и значими френски артисти оказали влияние в световното изкуство. Ще спомена само някои изложбите, които остават незабравими със своя приносна - Пиер и Жил, "Жул Паскин от Видин до Париж" , Йозеф Куделка: Изгнания".

Пътят извървян до тук е дълъг. С много от вас съм работила и работя повече т 20 години. И всеки един е допринесъл за това отличие, което получавам днес. С вас изграждахме и изграждаме онези невидими, но важни мостове на културата и изкуството, които откриват нови хоризонти, нови възможности, нови приятелства.

Ще започна с благодарностите и специално ще благодаря на Мария Конакчиева, която има огромен принос със своите знания, умения, артистизъм в съвместното ни сътрудничество и постигнатите успехи през десетилетията. Благодаря на екипа на френският институт в София и в частност на Блага Делчева и Здрава Стоева.

Благодаря за подкрепата и съдействието през десетилетията на н.пр Ксавие Лапер дьо Кабан – посланик на Р. Франция в България

Гийом Робер – съветник по сътрудничеството и културна дейност и Директор на Френския институт, Давид Вейзман Аташе по културно сътрудничество
Фабиен Флори съветник по сътрудничеството и културната дейност и Директор на Френския институт, Пиер Гийме Аташе по културно сътрудничество
Пиер Колио съветник по сътрудничеството и културната дейност и Директор на Френския институт, Ирина Петреску Аташето по културно сътрудничество
Благодаря и на моят съюз – Съюзът на българските художници, който ме подкрепя в моята дейност, за резиденцията в Сите интернационал дез арт в Париж и за възможността за срещи и контактите с европейското изкуство и култура донесли много ползи в моята работа на изкуствовед.

Надявам се, все така заедно да продължим по този път на сътрудничество с вас ваше превъзходителство г-н Жойел Мейер, г-н ЛюкЛеви и Едуард Морно.

Аделина Филева