В

В секция керамика членуват 140 художника (от тях 5 на възраст до 35 години), които работят в сферата на скулптурата в материал и керамиката. Предстои запълването на съдържанието от ръководството на секцията.


Представяне

Наталия
Корчемкина
image

Представяне

Попарт в стъкло на Елизар Милев

Адриано Беренго кани Елизар Милев да работи в Мурано. Кураторът казва, че ако някой е настойчив, това означава, че той е мотивиран да направи нещо, и също дълбоко в себе си има какво да каже. Защото има много хора, които само се оплакват.

image

Е-бюлетин

image

Фестивал на съвременната българска керамика 2020

Във фестивала на съвременната керамика тази година 30-ина български и 7 румънски автори показват разнообразие от стилове и технически похвати, тенденции в технологиите, избора на материали и глазурни решения. Като акцент Здравко Манолов (1920-2010) и Коста Данев (1956) са представени с произведения от различни творчески периоди. Голямата награда получи Данаил Николов.
image

Нови работи в изложба на Божидар Бончев

Пътят на Божидар Бончев в изкуството на керамиката от самото начало – независимо от сигурното владеене на материала и техниките – е белязано с търсене на нова образност, със стремеж към навлизане в нови пространства.
image

Йова Раевска – гласът на глината

Йова Раевска работи активно от края на 30-те до края на 80-те години на миналия век. За този половин век край нея шеметно се „превъртат“ – като в калейдоскоп световни и локални събития – война, смяна на монархията със социализъм, идеологически колизии и контрол, социалистически реализъм и традиционализъм, нови декоративно-пластически моди и тяхното изживяване.
Антонина Конзова / Пластика

Фестивал на съвременната българска керамика

Фестивалът на съвременната българска керамика (ФБК) се организира всяка година. Възраждането на изложбения живот в столицата започва с керамиките на много художници от различни поколения в залите на галерия „Райко Алексиев“.
Иван Кънчев / Адам и Ева

Човече, къде си? Нощни видения. Изложба на Иван Кънчев

Керамичната изложба „Човече, къде си? Нощни видения“ на Иван Кънчев е представена в едно от най-престижните европейски специализирани списания за керамика „Ceramics Now“ (брой 3, септември 2020):
image

Не съм на 70… Книга за Димитър Николаев

Двуезичен, илюстриран с керамики и рисунки албум отбелязва годишнината на Димитър Николаев. Съставителят и автор на текста Красимир Илиев описва многократното кандидатстване на Миташки в Художествената академия, бохемския живот на групата ХАВА, съчетанието на характер и свободолюбие с развитие на таланта.
Съдът / от изложбата

Съдът – отправна точка за творчество. 24 интервюта за българското изобразително изкуство

Изложбата е част от проект с куратор д-р Иван Кънчев. Събира в обща тема 22-ма майстори на керамика, дървопластика, стъкло, кожа и накит, живопис, скулптура, графика, инсталация и обект. Видно място е отредено за Георги Бакърджиев и Кънчо Цанев - учители и върхове в новата българска керамика и дърворезба.
image

Обективно и пристрастно за изложбата „Вакуум“ на Моника Попова

Изложбата разсея убеждението ми, че познавам творчеството на Моника Попова. Оказа се, че съм виждала само отделни части от пеперудата. Във „Вакуум“ частите се събраха и тя полетя с цялото си великолепие. Рисунките на Моника не дистанцират, а омагьосват.