прес СБХ
Галерия (2)

Двуезичното издание на издателство „Сонм“ по повод годишнината на художника Димитър Николаев е осъществено по идея на Марио Ангелов и финансово подкрепено от негови приятели и колеги. В албума, богато илюстриран с керамични пластики и рисунки, съставителят и автор на текста Красимир Илиев разказва за многократното кандидатстване на Миташки в Художествената академия, за бохемския живот на групата, наречена „ХАВА“, за необикновения му характер и свободолюбие, съчетани с непрекъснато развитие на таланта му.

Красимир Илиев анализира керамиките и рисунките на художника в контекста на времето – от годините на социализма до периода, наричан най-общо „преход“. „Произведенията от „Не съм на 70…“ описват абстрактната посока на непрекъснатия му пластичен авантюризъм, формулиран от самия него като архитектурни въображения. На пръв поглед в основата е игра на форми и фактури, но всъщност повечето от творбите са резултат от продължителни размишления, които понякога се отразяват и върху наименованията на неговите пластики.“

Димитър Николаев – Миташки работи с различни материали – шамот, ангоба, с различни глазури. Рисува с туш, акварел, пастел, молив върху хартия, прави монотипии.

Работата му в сферата на приложното е „компромис с утилитарността“, но без никакъв компромис с качеството и критериите към керамиката.

Глазурите той не използва за разкрасяване на формата, а като органична част от общото въздействие на творбата. В последните си работи е все по-пестелив в цвета, като оставя глината да говори с първичността на формата.

Книгата каталог, посветена на Димитър Николаев – Миташки, е вдъхновена от самостоятелната изложба на художника в галерия „Интро“ в София. Оформлението е дело на Веселин Праматаров, фотографиите са на съставителя, а превода на английски – на Ирина Черкелова.

Смислови групи: