Бюлетин типове
image

Азбука за малките

„Азбука за най-малките“ e издадена през 1921. Предишната година той вече е публикувал с голям успех „Златна книга за нашите деца“. Александър Божинов е написал спомени за това как е създал книгата.
image

Ново вдъхновение за старите печатни техники

Формите на възкръсналия висок печат, или както вече го наричаме дори и в България, летърпрес, се възраждат. Новата млада вълна е бъдещето на печатното изкуство и можем да сме сигурни, че за тях новото вдъхновение дебне отвсякъде.
Бойко Загоров / Автобус „Чавдар“, 1986 г.

Промишленият дизайн във времето

Преди 55 години у нас бе положено началото и общественото утвърждаване на дизайна и професията дизайнер. Тя става съдба за група художници, архитекти и инженери, когато дизайнът стана обективна необходимост за качеството на промишленото производство, обслужването и жизнената среда.
image

120 години от рождението на Марио Жеков

На 14 юни 2018 г. в Художествена галерия – Стара Загора бе открита ретроспективна изложба на Марио Жеков (1898 – 1955). Експозицията е посветена на 120-годишнината от рождението на един от най-значимите майстори на морския пейзаж в българското изкуство. Тя включва 120 произведения (живопис, рисунки и плакати), обхващащи всички периоди на творчеството му между 1921 и 1955 г.