Бюлетин типове
image

100 години назад с фотографиите на Антип Коев Обущаров

Антип Обущаров снима животa в село Шипка — такъв, какъвто го е видял в периода 1906 – 1931 година. Четвърт век – време на бедност и охолство, мир и война, подем и погром. Неговото ателие е на открито — цялото село с околностите.
image

Георги Велчев – забравеният класик

На 18 ноември 2021 се навършиха 130 години от рождението на Георги Велчев, повод да се припомни за уникалната му артистична съдба, за необикновения му житейски и духовен път по света и за високоестетичното изкуство, което той създава въпреки обществените и личните колизии.
image

Азбука за малките

„Азбука за най-малките“ e издадена през 1921. Предишната година той вече е публикувал с голям успех „Златна книга за нашите деца“. Александър Божинов е написал спомени за това как е създал книгата.
image

Ново вдъхновение за старите печатни техники

Формите на възкръсналия висок печат, или както вече го наричаме дори и в България, летърпрес, се възраждат. Новата млада вълна е бъдещето на печатното изкуство и можем да сме сигурни, че за тях новото вдъхновение дебне отвсякъде.
Бойко Загоров / Автобус „Чавдар“, 1986 г.

Промишленият дизайн във времето

Преди 55 години у нас бе положено началото и общественото утвърждаване на дизайна и професията дизайнер. Тя става съдба за група художници, архитекти и инженери, когато дизайнът стана обективна необходимост за качеството на промишленото производство, обслужването и жизнената среда.
image

120 години от рождението на Марио Жеков

На 14 юни 2018 г. в Художествена галерия – Стара Загора бе открита ретроспективна изложба на Марио Жеков (1898 – 1955). Експозицията е посветена на 120-годишнината от рождението на един от най-значимите майстори на морския пейзаж в българското изкуство. Тя включва 120 произведения (живопис, рисунки и плакати), обхващащи всички периоди на творчеството му между 1921 и 1955 г.