Бюлетин типове
image

Макс Мецгер – непослушното дете на модернизма.

Редица книги от 1920-те и 1930-те, илюстрирани от Макс Мецгер, могат да бъдат видени в новоиздадения каталог „Българският литературен модернизъм – една колекция на Росен Петков“. Мецгер, след крайнолявата си фаза през студентските години и творческите си изяви като художник и сценограф в България, се завръща в Мюнхен и завежда културата при националсоциалистите.
image

Албумът. Любен Генов – изложба живопис

Изложбата е по повод представянето на книгата-албум „Живопис“. Тринадесетте голямоформатни платна са рисувани по различно време и са участвали в други проекти и самостоятелни изложби, реализирани между 2007 и 2021.
image

Медалиерното изкуство в българия

„Медалиерното изкуство в България от Освобождението до наши дни“ е първи сериозен опит да се открият и систематизират факти, обосноваващи отделно направление и жанр в изобразителното ни изкуство. Преди да ни напусне, Ирина Колбасова осъществи това трудно и задълбочено изследване.
Иво Милев / Корица на биографията на Илия Бешков

Илия Бешков, биография

Обичан, прелъстяван, отричан, възхваляван, Илия Бешков остава верен на собствената игра с живота и отказва да се впише в канона на времето си. Зад порязващата актуалност и остра мисъл, сякаш недостъпна остава неговата свръхчувствителност. Иво Милев прави първи по рода си опит за същностен разказ за този титан.
image

Изобразително изкуство – съвременност и значимост

Двуезичният каталог „Изобразително изкуство – съвременност и значимост“ е издаден от ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград с подкрепата на МОН. Съставител и автор е Анна Покровнишка, доцент в ЮЗУ. В изданието са представени над 40 художници, родени или работещи в Югозападна България.