Бюлетин типове
image

1974, 1979 – в ателието на Любомир Далчев

На 11 ноември 1974 година художничката Евгения Христова посещава ателието на Любомир Далчев. По време на тази среща тя има възможността да запише негови мисли за изкуството и творческия процес. Снимките, които публикуваме, вече са в архива на СБХ, подарени от Евгения Христова. Благодарим!
image

100 години назад с фотографиите на Антип Коев Обущаров

Антип Обущаров снима животa в село Шипка — такъв, какъвто го е видял в периода 1906 – 1931 година. Четвърт век – време на бедност и охолство, мир и война, подем и погром. Неговото ателие е на открито — цялото село с околностите.
image

Георги Велчев – забравеният класик

На 18 ноември 2021 се навършиха 130 години от рождението на Георги Велчев, повод да се припомни за уникалната му артистична съдба, за необикновения му житейски и духовен път по света и за високоестетичното изкуство, което той създава въпреки обществените и личните колизии.
image

Азбука за малките

„Азбука за най-малките“ e издадена през 1921. Предишната година той вече е публикувал с голям успех „Златна книга за нашите деца“. Александър Божинов е написал спомени за това как е създал книгата.
image

Ново вдъхновение за старите печатни техники

Формите на възкръсналия висок печат, или както вече го наричаме дори и в България, летърпрес, се възраждат. Новата млада вълна е бъдещето на печатното изкуство и можем да сме сигурни, че за тях новото вдъхновение дебне отвсякъде.
Бойко Загоров / Автобус „Чавдар“, 1986 г.

Промишленият дизайн във времето

Преди 55 години у нас бе положено началото и общественото утвърждаване на дизайна и професията дизайнер. Тя става съдба за група художници, архитекти и инженери, когато дизайнът стана обективна необходимост за качеството на промишленото производство, обслужването и жизнената среда.