Новини

 • image

  9. Международно Триенале на графиката. Етап I. Дигитална селекция

  Уважаеми, колеги!
  Имаме удоволствието да ви уведомим, че Вашите работи са одобрени за втория кръг на селекцията и ги очакваме в София до 20 ноември 2023 г.
  Бихме искали да ви припомним, че графиките се изпращат без рамки и паспарту, оформени като пратки, обявени като печатни материали, без комерсиална стойност.
  Триеналето не е в състояние да се ангажира с митнически дейности и такси и подобни пакети няма да могат да бъдат освободени и обработвани.
  Много ви молим да попълните и подпишите приложения формуляр и да го изпратите, както по електронен път, така и разпечатан в тубуса с графиките.
  Срокът за заплащане на таксите е също 20 ноември.
  За улеснение на авторите е организирано и приемане на графики на място, което ще се проведе на 21 ноември, вторник от 10 до 18 часа в СБХ, София, Шипка 6, където ще може да се заплаща и таксата за участие.
  Резултатите от селекцията ще бъдат обявени на 25 ноември.
  От екипа на Триеналето

 • image

  Разговор-дискусия по повод Националната изложба скулптура 2-0-2-3

  На 28 септември 2023 от 18:00 часа ще се проведе разговор-дискусия по повод Националната изложба скулптура 2-0-2-3 с участието на Кирил Василев.
  Каним автори и куратори да се включат в разговора, който ще се проведе в залата на изложбата – СБХ – Шипка 6, зала 1А

 • image

  Национална изложба Графичен форум 2023 / Стара Загора

  В изложбата могат да участват всички автори от България и чужбина, които работят в областта на графиката. Организатори на изложбата и изпълнители на техническата част по нея са Представителството на СБХ – Стара Загора и Община Стара Загора. Из...

 • image

  Национална изложба за изобразително изкуство – Сливен 2023

  Изложбата се посвещава на празника на град Сливен Димитровден -26 октомври и представя съвременна живопис, графика, скулптура и неконвенциални форми. Провежда се ежегодно под патронажа на кмета на община Сливен. В нея могат да участват български художници от ...

 • image

  Резултати от конкурса за творчески престой в Сите де-з-ар през 2024

  Тази вечер, 8 септември 2023, станаха известни резидентите в ателиетата на Сите де-з-ар в Париж за 2024 година. 

  Журито, съставено от представители на различни секции на СБХ, избра 12 титуляри и 3 резерви, както следва:

 • image

  Биенале Виа Карпатия / 2023, Полша

  Биенале Виа Карпатия 2023 се организира от галерия IMO в Стари Сонч, Южна Полша. Това арт събитие е посветено на модерното новоевропейско изкуство. Мотото на тазгодишното, второ издание е „Песен за края на света“ – заглавието на стихотворението на полския поет, писател, литературен историк, преводач и дипломат Чеслав Милош (1911 – 2004), Нобелов лауреат за литература през 1980 година. Конкурсът е предназначен за художници от регионите, свързани с Виа Карпатия (магистралната мрежа, свързваща Клайпеда на Балтийско море със Солун на Егейско море) от Латвия, Литва, Украйна, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия, Косово, България, Северна Македония и Гърция (с изключение на столиците на тези държави).

 • image

  Пленер „Шуменско плато“ / 2023

  От 14 до 21 август се проведе 14-ото издание на Национален пленер по живопис „Шуменско плато“. Организатори на пленера са Община Шумен и Дружеството на шуменските художници. В пленера участваха десет художници – Валентин Георгиев (Русе), Десислава Досева (София), Ивелин Стоянов (Търговище), Станка Александрова (Пловдив), Фикрат Салимов (Елена) и от Шумен Атанас Атанасов, Борислава Борисова, Калоян Тодоров, Красимир Арсов и Радослав Ценов.

 • image

  Конкурс по живопис за млади художници

  „Орбико България“ обявява национален конкурс по живопис за млади художници. 

  Условия за участие 

  Авторите да не са над 35-годишна възраст, считано до 05.09.2023, 00:00 часа. Приемат се творби в сферата на живописта (позволени техники и медии). Всеки участник може да представи до три творби в размер до 130 x 100 см (100 х 130 см). Картините трябва да са авторски и да са собственост на художника. Творбите се изпращат в електронен вариант с приложени име, фамилия, години, адрес, имейл и телефон за връзка (препоръчителни параметри на файловете: двете имена на латиница, около 200 мм по дългата страна, 150 dpi, JPG, RGB).

 • image

  Награди на 22. Международно биенале на графиката Варна 2023

  Варненското графично биенале обяви носителите на награди на ХХІІ издание
  Художникът от Индия Жинту Мохан Калита получава Голямата награда на Варна. Отличени са и графици от България, Япония и САЩ...