Новини

 • image

  Художници с награда „Златен век – звезда“ / 2023

  Двама наши колеги, членове на СБХ, бяха удостоени с наградата на Министерство на културата „Златен век – звезда“: Лилия Балева, художник, директор на Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ в София, и Станислав Памукчиев, художник, професор в Националната художествена академия.

 • image

  Трима художници със „Златно перо“ / 2023

  Наградите „Златно перо“ бяха връчени за 28 път в навечерието на 24 май 2023. Сред удостоените с отличието двадесет и трима български творци в областта на литературата, театъра, музиката, изобразителното изкуство, киното и журналистиката са трима художници, членове на СБХ: Венцислав Занков, Иван Димов и Румен Гашаров.

 • image

  Награди от Национална изложба „Земята на Ботев“ / 2023

  На 27 май 2023 във Враца беше открита Националната художествена изложба „Земята на Ботев“. В нея са представени 122 творби: 22 скулптури, 77 живописни платна, 14 графики и 9 творби приложно изкуство.

 • image

  Първо арт биенале – Малта 2024

  MUŻA, Националният музей на изкуствата, от името на Heritage Malta и Arts Council Malta, основните организатори, с пълното съдействие на държавните институции, отправят покана за индивидуални участници художници и национални павилиони, които да формират първото Малтийско биенале на изкуствата. То ще се проведе между март и май 2024.

  Кандидатурите за участие в Първото арт биенале – Малта 2024 трябва да бъдат изпратени не по-късно от петък, 25 август 2023, 12:00 централноевропейско време.

 • image

  Официално становище на СБХ по повод освобождаването на Антон Стайков

  След безпрецедентен скандал в СБХ, случил се на 23.03.2023 г. по време на заседание на Управителния съвет след изказани от А. Стайков твърдения относно качествата и професионализма на служителите на Съюза, се стигна до блокиране на работата на УС и заявено желание от почти всички служители за подаване на колективна оставка. С огромни усилия присъстващите членове на УС и представители на Контролната комисия успяха да ги убедят да не предприемат това действие. От последвалите разговори проведени с тях стана ясно, че  недопустимото отношението към тях в поведението на Антон Стайков датира от години и те са търпели и премълчавали фактите единствено от лоялност към Съюза и неговата репутация.

 • image

  Официално становище на СБХ – продължение

  (продължение)

  Първата част от текста на Становището можете да прочетете 

  тук

 • image

  Триенале Мини текстил 2023

  Българско триенале на мини текстил с международно участие ще се състои през есента на 2023. Изложбата ще бъде представена в галерия-книжарница „София прес“.
  Краен срок за изпращане на снимките и данните за автора и творбите по имейл – 30 септември 2023.

 • image

  Решение на Управителния съвет на СБХ / 27 април 2023

  С настоящото  уведомяваме, че на заседание на Управителния съвет на СБХ на 27 април 2023 г. по точка 2 от дневния ред: Искане от членове на Управителния съвет на СБХ  и на Контролната комисия  на СБХ за взимане на решение за освобождаване на Антон Стайков от длъжността зам.-председател на СБХ и член на ИБ на СБХ бе взето следното решение:

 • image

  Работно време на галерията – май 2023

  Изложбените зали на СБХ – Шипка 6 и „Райко Алексиев“ ще бъдат затворени на:официалните празници

  1, 6, 8 май 2023.
  На 24 май еотворено.