Новини

  • image

    4. Национален конкурс за графика класически техники 2023

    Конкурсът се провежда на всеки две години и има за цел да представи, популяризира и стимулира български автори до 40-годишна възраст, работещи с класически графични техники. Организатори са сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ“ и галерия „Графикарт“ в лицето на г-н Людмил Георгиев, под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на галерия „Средец“.
    Творбите се събират до 17 септември 2023. 

  • image

    Художници с награда „Златен век – звезда“ / 2023

    Двама наши колеги, членове на СБХ, бяха удостоени с наградата на Министерство на културата „Златен век – звезда“: Лилия Балева, художник, директор на Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ в София, и Станислав Памукчиев, художник, професор в Националната художествена академия.

  • image

    Трима художници със „Златно перо“ / 2023

    Наградите „Златно перо“ бяха връчени за 28 път в навечерието на 24 май 2023. Сред удостоените с отличието двадесет и трима български творци в областта на литературата, театъра, музиката, изобразителното изкуство, киното и журналистиката са трима художници, членове на СБХ: Венцислав Занков, Иван Димов и Румен Гашаров.

  • image

    Награди от Национална изложба „Земята на Ботев“ / 2023

    На 27 май 2023 във Враца беше открита Националната художествена изложба „Земята на Ботев“. В нея са представени 122 творби: 22 скулптури, 77 живописни платна, 14 графики и 9 творби приложно изкуство.

  • image

    Първо арт биенале – Малта 2024

    MUŻA, Националният музей на изкуствата, от името на Heritage Malta и Arts Council Malta, основните организатори, с пълното съдействие на държавните институции, отправят покана за индивидуални участници художници и национални павилиони, които да формират първото Малтийско биенале на изкуствата. То ще се проведе между март и май 2024.

    Кандидатурите за участие в Първото арт биенале – Малта 2024 трябва да бъдат изпратени не по-късно от петък, 25 август 2023, 12:00 централноевропейско време.

  • image

    Официално становище на СБХ по повод освобождаването на Антон Стайков

    След безпрецедентен скандал в СБХ, случил се на 23.03.2023 г. по време на заседание на Управителния съвет след изказани от А. Стайков твърдения относно качествата и професионализма на служителите на Съюза, се стигна до блокиране на работата на УС и заявено желание от почти всички служители за подаване на колективна оставка. С огромни усилия присъстващите членове на УС и представители на Контролната комисия успяха да ги убедят да не предприемат това действие. От последвалите разговори проведени с тях стана ясно, че  недопустимото отношението към тях в поведението на Антон Стайков датира от години и те са търпели и премълчавали фактите единствено от лоялност към Съюза и неговата репутация.

  • image

    Официално становище на СБХ – продължение

    (продължение)

    Първата част от текста на Становището можете да прочетете 

    тук

  • image

    Триенале Мини текстил 2023

    Българско триенале на мини текстил с международно участие ще се състои през есента на 2023. Изложбата ще бъде представена в галерия-книжарница „София прес“.
    Краен срок за изпращане на снимките и данните за автора и творбите по имейл – 30 септември 2023.

  • image

    Решение на Управителния съвет на СБХ / 27 април 2023

    С настоящото  уведомяваме, че на заседание на Управителния съвет на СБХ на 27 април 2023 г. по точка 2 от дневния ред: Искане от членове на Управителния съвет на СБХ  и на Контролната комисия  на СБХ за взимане на решение за освобождаване на Антон Стайков от длъжността зам.-председател на СБХ и член на ИБ на СБХ бе взето следното решение: