Новини

  • image

    Биенале Виа Карпатия / 2023, Полша

    Биенале Виа Карпатия 2023 се организира от галерия IMO в Стари Сонч, Южна Полша. Това арт събитие е посветено на модерното новоевропейско изкуство. Мотото на тазгодишното, второ издание е „Песен за края на света“ – заглавието на стихотворението на полския поет, писател, литературен историк, преводач и дипломат Чеслав Милош (1911 – 2004), Нобелов лауреат за литература през 1980 година. Конкурсът е предназначен за художници от регионите, свързани с Виа Карпатия (магистралната мрежа, свързваща Клайпеда на Балтийско море със Солун на Егейско море) от Латвия, Литва, Украйна, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия, Косово, България, Северна Македония и Гърция (с изключение на столиците на тези държави).

  • image

    Пленер „Шуменско плато“ / 2023

    От 14 до 21 август се проведе 14-ото издание на Национален пленер по живопис „Шуменско плато“. Организатори на пленера са Община Шумен и Дружеството на шуменските художници. В пленера участваха десет художници – Валентин Георгиев (Русе), Десислава Досева (София), Ивелин Стоянов (Търговище), Станка Александрова (Пловдив), Фикрат Салимов (Елена) и от Шумен Атанас Атанасов, Борислава Борисова, Калоян Тодоров, Красимир Арсов и Радослав Ценов.

  • image

    Конкурс по живопис за млади художници

    „Орбико България“ обявява национален конкурс по живопис за млади художници. 

    Условия за участие 

    Авторите да не са над 35-годишна възраст, считано до 05.09.2023, 00:00 часа. Приемат се творби в сферата на живописта (позволени техники и медии). Всеки участник може да представи до три творби в размер до 130 x 100 см (100 х 130 см). Картините трябва да са авторски и да са собственост на художника. Творбите се изпращат в електронен вариант с приложени име, фамилия, години, адрес, имейл и телефон за връзка (препоръчителни параметри на файловете: двете имена на латиница, около 200 мм по дългата страна, 150 dpi, JPG, RGB).

  • image

    Награди на 22. Международно биенале на графиката Варна 2023

    Варненското графично биенале обяви носителите на награди на ХХІІ издание
    Художникът от Индия Жинту Мохан Калита получава Голямата награда на Варна. Отличени са и графици от България, Япония и САЩ...

  • image

    Конкурси на БНБ за проекти на възпоменателни монети / 2023

    Българската народна банка обяви анонимни конкурси за пет възпоменателни монети – 1 медна, 3 сребърни и 1 златна. Те отбелязват  125 години от рождението на Панчо Владигеров от серията „Български творци, 100 години лека атлетика в България, 200 години от издаването на Рибния буквар от серията „Българско възраждане“, „Българската гайда“ от серията „Български традиции и обичаи“. Златната монета е от серията „Българска иконография“ и е посветена на светите Петър и Павел. 

  • image

    Лятната академия за деца и ученици към НХА – София

    От 1 до 31 август 2023, всеки делничен ден, 24 различни ателиета по изящни и приложни изкуства ще отворят вратите си за децата. В 14-ото издание на Лятната академия за деца и ученици (ЛАДУ) с тях ще работят студенти от НХА – бакалаври, магистри, докторанти и алумни. Четиринадесетото издание на ЛАДУ само по себе си означава, че този проект отдавна се е утвърдил в публичното пространство, че е полезен и нужен. Голямата цел на проекта е да приобщи децата от ранна възраст към света на визуалните и пластичните изкуства, да изгради трайно отношение към всички изкуства, за да израсти културна публика, която има нужда да общува със и чрез изкуствата.

  • image

    Поправка в имейл адрес за участие в триенале Мини текстил

    В публикувания по-рано имейл адрес, на който да бъдат изпращани кандидатурите за участие в триеналето „Мини текстил“ 2023, е допусната грешка. Точният адрес е: opencalltextile@gmail.com

    Напомняме, че краен срок за изпращане на снимките и данните за автора и творбите по имейл e 30 септември 2023.

  • image

    Очаквайте новия изложбен сезон през септември 2023 в СБХ!

    Настоящите изложби в залите на Съюза на българските художници може да посетите до 29 юли 2023.

    Новият изложбен сезон ще започне на 1 септември 2023

  • image

    Покана за участие в годишната изложба на секция Бижута

    Експозицията „Отвъд мащаба“, която ще бъде открита на 12 септември 2023, ще се опита да опровергае общоприетото мислене за художниците бижутери, поставяни единствено и само в рамката на ювелирното изкуство. 
    В изложбата могат да участват и автори, които не са членове на СБХ.