Новини

  • image

    Пети годишен международен конкурс за абстрактно нефигуративно изкуство 21 х 21 / 2023

    Пети годишен международен конкурс за абстрактно нефигуративно изкуство 21 х 21
    Целта на конкурса е да направи обзор върху различни авторски търсения и да събере на едно място артисти от цял свят. Правила конкурса...

  • image

    Номинации за Национална награда „Иван Лазаров“ / 2023

    В къща-музей „Иван Лазаров“ в София на 27 октомври бе проведено заседание на журито за Националната награда за скулптура „Иван Лазаров“ за 2023 година. От постъпилите в Съюза на българските художници и направените от членовете на журито предложения бяха определени пет номинации ...

  • image

    Kонкурс на Министерството на финансите за лого и слоган за присъединяването на България към еврозоната

    Министерството на финансите (МФ) обявява конкурс за избор на графичен символ (лого), слоган (мото) и разработване на бранд книга (бранд бук) за присъединяването на България към еврозоната. Целта е да се създаде обща визуална идентичност на цялостната комуникационна кампания за приемането на единната европейска валута. Логото и слоганът ще се ... 

  • image

    Обявяване на носителя на Националната награда за скулптура „Иван Лазаров“ / 2023

    На 1 ноември 2023, сряда, в Деня на народните будители, ще бъде обявен носителят на годишната Национална награда за скулптура „Иван Лазаров“. Лауреатът ще бъде избран измежду номинираните автори, които журито ще обяви след своето заседание на 27 октомври 2023 година.
    Официалната церемония по връчване на наградата ще се проведе в ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил в Деня на народните будители от 12 часа. В същия ден в галерията ще се открие изложба на миналогодишния лауреат Ивайло Аврамов.
    СБХ организира транспорт от София до Кюстендил и обратно за членове на съюза, журналисти и гости.
    Автобусът тръгва точно в 9:00 часа от ул. „Оборище“ 1, между Художествената академия и Квадрат 500.
    Желаещите могат да се запишат при Марта Игнатова на тел. 0879 149 562

  • image

    9. Международно Триенале на графиката. Етап I. Дигитална селекция

    Уважаеми, колеги!
    Имаме удоволствието да ви уведомим, че Вашите работи са одобрени за втория кръг на селекцията и ги очакваме в София до 20 ноември 2023 г.
    Бихме искали да ви припомним, че графиките се изпращат без рамки и паспарту, оформени като пратки, обявени като печатни материали, без комерсиална стойност.
    Триеналето не е в състояние да се ангажира с митнически дейности и такси и подобни пакети няма да могат да бъдат освободени и обработвани.
    Много ви молим да попълните и подпишите приложения формуляр и да го изпратите, както по електронен път, така и разпечатан в тубуса с графиките.
    Срокът за заплащане на таксите е също 20 ноември.
    За улеснение на авторите е организирано и приемане на графики на място, което ще се проведе на 21 ноември, вторник от 10 до 18 часа в СБХ, София, Шипка 6, където ще може да се заплаща и таксата за участие.
    Резултатите от селекцията ще бъдат обявени на 25 ноември.
    От екипа на Триеналето

  • image

    Разговор-дискусия по повод Националната изложба скулптура 2-0-2-3

    На 28 септември 2023 от 18:00 часа ще се проведе разговор-дискусия по повод Националната изложба скулптура 2-0-2-3 с участието на Кирил Василев.
    Каним автори и куратори да се включат в разговора, който ще се проведе в залата на изложбата – СБХ – Шипка 6, зала 1А

  • image

    Национална изложба Графичен форум 2023 / Стара Загора

    В изложбата могат да участват всички автори от България и чужбина, които работят в областта на графиката. Организатори на изложбата и изпълнители на техническата част по нея са Представителството на СБХ – Стара Загора и Община Стара Загора. Из...

  • image

    Национална изложба за изобразително изкуство – Сливен 2023

    Изложбата се посвещава на празника на град Сливен Димитровден -26 октомври и представя съвременна живопис, графика, скулптура и неконвенциални форми. Провежда се ежегодно под патронажа на кмета на община Сливен. В нея могат да участват български художници от ...

  • image

    Резултати от конкурса за творчески престой в Сите де-з-ар през 2024

    Тази вечер, 8 септември 2023, станаха известни резидентите в ателиетата на Сите де-з-ар в Париж за 2024 година. 

    Журито, съставено от представители на различни секции на СБХ, избра 12 титуляри и 3 резерви, както следва: