Новини

  • image

    Конкурс за туристическо лого и слоган на Варна

    Община Варна обявява конкурс за Проект за концепция за графична визия на туристическо лого и слоган на град Варна. Конкурсът е за създаване на графична визия на туристическо лого и слоган, които да символизират и комуникират туристическия потенциал на дестинация Варна с приложимост в различни комуникационни канали. Целта е утвърждаване на бранд Варна и повишаване на разпознаваемостта на дестинацията на туристическия пазар чрез изготвяне на концепция на графична визия на туристическо лого и слоган, които да асоциират визията на дестинацията.

  • image

    Международен конкурс и фестивал на комикса / Белград 2024

    Международният фестивал на комикса Salon Stripa, SKC Belgrade ще се проведе от 26 до 29 септември 2024.

    Краен срок за кандидатстване в конкурса: 10 юни 2024

  • image

    Напусна ни Дора Пушева (1947 – 2024)

    Дора Пушева е художник сценограф, дълги години е работила в Българска национална телевизия и е проектирала костюми, кукли, сценография на много детски, драматични и сатирични постановки. Родена е в София. През 1976 завършва Художествената академия, специалност „Сценография“. Преди да започне работа в БНТ е работила по постановки на Михайловградския театър, Плевенския куклен театър, Разградския драматичен театър. Едновременно се развива в областта на приложната графика и сътрудничи на различни издателства в София. Участва в изложби сценография, а от 90-те години се представя с живопис и иконопис.

  • image

    Напусна ни Венелин Божидаров (1955 – 2024)

    Венелин Божидаров е роден във Варна. Завършва скулптура Великотърновския университет „Св. Св. Климент Охридски“, при Панайот Димитров. От 2009 е професор по формообразуване в катедра „Индустриален дизайн“ на Технически университет – Варна, където е дългогодишен преподавател. 

    Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. В родната Варна той е уважаван преподавател и обществена личност, допринесъл с творчеството си за художествения облик на града.

  • image

    Напусна ни Александрина Игнатова (1949 – 2024)

    Александрина Игнатова е сценограф и е реализирала над 200 театрални постановки в различни театри. От 1986 е сценограф в ДТ „Невена Коканова“, Ямбол. Родена е в Плевен. През 1968 завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков“ – Плевен, специалност виолончело. През 1976 завършва сценография в Националната художествена академия, в класа на проф. Асен Стойчев.

  • image

    Напусна ни Васил Овчаров (1934 – 2024)

    Проф. Васил Овчаров е роден през 1934. През 1959 завършва Художествената академия и оттогава работи в областта на текстилния дизайн и художествения текстил. От 1996 е професор по текстил в Националната художествена академия. Член е на СБХ. Участва със стенни килими в общи художествени изложби на приложните изкуства през 1960, 1964, 1968, 1972, 1974, 1979, 1982 и в много представяния на българско изкуство извън България.

    Поклонението ще бъде на 16 април, вторник, от 12:30 часа, в ритуалната зала на Ццентралните софийски гробища.

  • image

    100 години от рождението на Лили Вермут – честване

    На 9 април 2024 от 18:00 часа в галерия „Академия“, София, ще се отбележат 100 години от рождението на Лили Вермут, изключително интересен художник и личност. Лили Вермут е завършила живопис при Дечко Узунов. Работила е в много сфери на изобразителните изкуства и като една от първите академични художници за текстилната промишленост.

    Организатори на честването са семейството ѝ, Художествената академия и секция „Текстил“ на СБХ.

  • image

    Напусна ни Георги Куртев (1932 – 2024)

    Известният силистренски художник Георги Куртев е роден в Силистра. През 1958 завършва Художествената академия в София, специалност „Керамика“, в класа на проф. Стоян Райнов. Работи като учител в Силистра, през 1965 постъпва като художник моделиер в „Камъшит“, където се пенсионира. През 1965 се създава Дружеството на художниците в Силистра и той е първият му председател и постоянен член на ръководството. Представя изложби в различни градове на региона – Дулово, Тутракан, Тервел, Силистра, Алфатар. Участва в националните и общите художествени изложби. Работи в областта на живописта и керамиката.

  • image

    Напусна ни Иван Христов – Грога (1942 – 2024)

    Известният габровски художник Иван Христов – Грога е роден в с. Думници, Габровско. През 1969 завършва Великотърновския университет „Св. св.  Кирил и Методий“, специалност „Плакат“. Дългогодишен преподавател по рисуване в Средното художествено училище в град Трявна – от 1980 до 2006. Грога има редица самостоятелни изложби и участия в групови изложби в страната, участия в множество пленери. Грога е живописец, чиито творби се характеризират с изключително фин рисунък и прецизност. Работи в стил хиперреализъм и приказен реализъм.