Галерия (2)

През годините моя творческа задача станаха над двеста книги, много от тях илюстрирани и преиздавани по няколко пъти. Щастлив съм, че те се оказаха моята духовна връзка с няколко поколения читатели.
Любен Зидаров

Съюзът на българските художници отбелязва 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров (12.12.1923 – 3.01.2023), художник, оставил забележителна диря в българското изкуство. Посветил над седем десетилетия на изкуството на книгата, той е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори. Любен Зидаров е признат за един от създателите на модерното течение в българската илюстрация от 60-те години на ХХ в., а също е един от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца „Славейче“ (1957).
В богатата му творческа биография присъстват стотици класически произведения от световната и българската литература, сред които „Андерсенови приказки“, „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Том Сойер“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, „Хофманови разкази“, приказките на Оскар Уайлд, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, произведения на български писатели – Пейо Яворов, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.
Приносът на Любен Зидаров е отличен с Голямата награда за илюстрация на СБХ на името на Борис Ангелушев, а неговият талант е оценен и по света – номиниран е за Международната Андерсенова награда и Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, носител е на сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг и Москва.
Живописец с характерен, неподражаем сатирично-поетичен авторски почерк, съчета-ващ хумор и приказна естетика, художникът оставя забележително наследство в об-ластта на кавалетната живопис, на акварела и художествения текстил. На широка по-пулярност се радват неговите забавни автопортрети и сериите „магарешка“, „морска“, „селска“, „парижка“.
Завършил живопис в Художествена академия (1948), Любен Зидаров никога не изоставя своята „първа любов“ – илюстрацията за деца и възрастни. Останал в творческа кондиция до края на живота си, той по всяка вероятност бе и най-възрастният активно работещ илюстратор в света.


+++

Календарът се продава в сградата на СБХ – Шипка 6. 
Цена: 12 лв.