Галерия (10)
Акад. Крум Дамянов е носителят на годишната Национална награда за скулптура „Иван Лазаров“ за 2023 година.

Той бе избран измежду петима номинирани автори: Крум Дамянов за изложбата „Скулптура и процес“, представена в галерията „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил, от 2 юли до 30 септември 2023; Павел Койчев за изложбата „Homo sapiens – възпоменания“, представена в зала „Райко Алексиев“ на Съюза на българските художници през октомври 2023; Борис Гондов за изложбата „Скулптура и рисунки“ в галерия „Сан Стефано“ през февруари и март 2023; Павлин Радевски за изложбите „Див градеж“ в галерия „Харта“ (2023) и „Време за разпад“ в галерия „+359“ (2022) и Пламен Аврамов за участието си в изложбите „Скулптура и рисунка“ в Художествения музей „Георги Велчев“ (2023) и в галерия „8“ (2022) във Варна.

+++

В къща-музей „Иван Лазаров“ в София на 27 октомври бе проведено заседание на журито за Националната награда за скулптура „Иван Лазаров“ за 2023 година.

Жури в състав: Валентин Господинов, председател и членове: Аделина Филева, Валентин Старчев, Венцислав Занков, Ивайло Аврамов, Марияна Каракостова, Момчил Мирчев, Радослав Симеонов и Цветослав Христов.

 +++

Обявяване на резултата от журирането

+++

Тържествената церемония по награждаването на новия лауреат и на номинираните автори се проведе в Деня на народните будители – 1 ноември, в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил. Наградата включва статуетка (умалено копие на статуята на св. Пимен Зографски с автор Иван Лазаров, разрушена по време на бомбардировките в София в двора на Художествената академия), сума от 9000 лв. (осигурена от Община Кюстендил, Министерство на културата и СБХ) и изложба през следващата година в ХГ – Кюстендил.

+++

Преди награждаването бе открита изложбата на Ивайло Аврамов, носител на наградата през 2022 година.