Новини

 • image

  Бизнес за артисти. Проектът ArtCRelief

  Тази седмица, на 14 март 2023, в СБХ – Шипка 6 се състоя Конференция по проекта ArtCRelief по програма Еразъм+ на Европейския съюз, който е на финален етап. Съюзът на българските художници участва в проекта заедно с още шест организации от Естония, Гърция, Италия и Кипър.

 • image

  Награди от Пролетен салон / 2023, Габрово

  Изложбата Пролетен салон / 2023 беше открита на 10 март 2023 в Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, и ще продължи до 11 май 2023. В нея участват 147 художнички.

 • image

  Снимки от откриването на изложбата на преподавателите от Великотърновския университет

  На 9 март 2023 в зала „Райко Алексиев“ на СБХ беше открита изложба на преподавателите от Факултета за изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. 
  Разгледайте галерията със снимките от откриването.

 • image

  Пространство за вдъхновение / 2023

  Националната изложба „Велико Търново – пространство за вдъхновение /2023“ е културен форум за представяне и популяризиране на творчеството на българските художници. Изложбата е възможност за представяне на автори със съвременни творчески търсения в областта на визуалните изкуства, без ограничения в техники, формат, изразни средства. Изданието през 2023 ще бъде трето поред. (Първото издание на изложбата беше през 2017.)

 • image

  Напусна ни Екатерина Радева (1948 – 2023)

  На 12 март 2023 ни напусна Екатерина Радева-Саздова. Родена е в София. През 1972 завършва Художествената академия, специалност „Текстил“, при проф. Марин Върбанов. Поклон пред светлата ѝ памет! 

 • image

  Международното биенале на църковните изкуства – Велико Търново / 2023

  Международното биенале на църковните изкуства е форум, фокусиран към представяне на съвременното творчество на автори в областта на православното християнско изкуство: иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка и други. Биеналето включва мащабна изложба, конференция, презентации, дискусии и други съпътстващи събития. 

 • image

  Статут на Националната графична изложба на името на Георги Герасимов / 2023

  Художествена галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик организира петото издание на Националната графична изложба на името на Георги Герасимов. Тя ще бъде открита на 1 септември 2023. 

 • image

  42 700 лева за Турция и Сирия от акцията на СБХ!

  Благотворителната изложба, проведена от 1 до 4 март в галерия „Шипка“ 6, премина при изключителен зрителски интерес. Продадени бяха десетки картини, скулптури, графики, керамични произведения, накити, детски рисунки, книги и бе събрана сума, възлизаща на 42 700 лева – средства, които авторите на закупените произведения предоставиха абсолютно безвъзмездно и на 100% за каузата.

 • image

  Напусна ни Георги Чаушов (1938 – 2023)

  На 7 март 2023 година ни напусна Георги Чаушов. Той е сред легендарните художници карикатуристи на вестник „Стършел“, с ярко присъствие в българското съвременно изкуство. В карикатурите си „Без думи“ той казва повече за времената, в които твори, от много други. Сатиричният му усет няма аналог в българската визуална култура, той е разпознаваем и обичан.