Бюлетин типове
image

Бележки към едно въведение в българското съвременно изкуство

Уточнение от автора Димитър Грозданов: Тези разсъждения вече публикувах в някакъв вариант в сайта Въпреки.com. Няма и съмнение, че съм направил доста пропуски по отношение на критиката към въпросната книга. Някои от тях съм допуснал преднамерено, за да мога да вляза в дискусия по-нататък, и тези пропуски за мен са от особена важност. Надявам се дискусията да възникне сега.
image

Размисли върху материала в изкуството

Рисунката предоставя огромни възможности по отношение на материала. Тя може както силно да се доближава до живописта, използвайки акварел, или до графиката, така и ясно да се разграничава от тези два вида изкуство и да съществува в един самостоятелен свят.
Ода Жон / Без наименование, 2008

Сюрреалистичните метаморфози в изкуството на Ода Жон

Националната галерия представя Ода Жон за първи път в България с голяма ретроспективна изложба „Сърцевина“ – това е и своеобразно завръщане на художничката в родината. Експозицията е събрана от музеи и частни колекции със съдействието на галерия „Темплон“ и включва над 50 произведения – живопис, скулптура и акварел.
image

Изложба на Тамара Стаева-Пенчева

За тези, които познават творчеството на Тамара Пенчева, е излишно да подчертавам, че природата е основният ѝ художествен обект. Експозицията е един познавателен обзор на вълнуващите я теми и идеи.
Георги Донов / Без заглавие

Атаката на изображенията

В новата изложба на Георги Донов от 21 април до 4 май в галерия „Аросита“ една от скулптурните миниинсталации включва изработени от червена глина дигитални фотоапарати и женски торсове с глави заменени от фотоапарати. Те саотговор на съвременното нашествие на образитеулеснено от техническото им възпроизвеждане и мултиплициране.